В началото на март, скоро след инвазията на Русия в Украйна, световните цени на пшеницата подобриха историческите максимуми. Например, фючърсите на американската пшеница на борсата в Чикаго достигнаха 13,4 долара за бушел, или 493 долара за тон, пише Forbes.

Каква реколта от зърно чакат в Украйна?

Към 18:30 московско време на 23 август цената на фючърсите на пшеницата за доставка през септември беше 7,9 долара за бушел (290 долара за тон), малко по-малко от половината от мартенския пик. Мелничарската пшеница се търгуваше за 316,8 евро за тон на борсата MATIF в Париж в понеделник, 22 август, което е спад от предишния пик от 418,5 евро на 23 май.

Цените на зърнените храни, в това число и на пшеницата, традиционно се понижават в началото на новия сезон, който стартира на 1 юли, обяснява Оксана Лукичева, анализатор. По думите й, сезон 2022/2023 не е изключение в това отношение. Цените значително паднаха, а през август имаше известна стабилизация.

На първо място за падането на цените спомогна очакването на новата реколта на пазара. Запасите от старата реколта останаха високи и това допълнително оказа натиск на пазара, казва Лукичева.

До този момент на пазара продължава да влиза украинско зърно на ниски цени, което сваля цените на целия Черноморски регион. Освен това очакванията за рекордна реколта от пшеница в Русия също се отразиха на разходите, добавя експертът.

Пазарът през юли и август е напълно ирационален. Така генералният директор на компанията “ПроЗерно” Владимир Петриченко изразява скептицизма си.

На първите страници на западните медии е рекордна суша в Европа, САЩ, Аржентина и Китай. Ясно е, че ще има спад на реколтата във всичките изброени страни и намаляване на производството в Украйна. Ще има и намаляване на производството, и спад на зимната сеитба за реколта 2023. Цените обаче падат, казва той.

По думите на Петриченко, пазарът реагира на възобновяването на износа на украинско зърно, повишаването на оценките за реколтата в Русия, укрепването на курса на долара и отслабването на еврото.

Жътва на Пшеница 2018

Но на останалите фактори пазарът не реагира изобщо, сякаш ги няма, удивява се той.

Руски рекорди и световен ръст

Анализатори посочват, че през тази година Русия може да събере рекордна реколта от пшеница. От “СофЭкон” прогнозират ниво от 94,7 милиона тона, което е значително повече от рекорда от 2017 г. - 86 млн. тона. Петриченко от “ПроЗерно” дава заявка за реколта от 95 милиона тона.

Аналогична прогноза идва от Института на конюнктурата на аграрния пазар (ИКАР). Там залагат на около 95 милиона тона.

По думите на генералния директор на ИКАР Дмитрий Рилко, потенциален риск е късната жътва. Поради възможност от влошаване на времето в Централен район и Поволожието земеделците може да загубят част от реколтата.

Съгласно прогнози, реколтата от зърно тази година може да възлезе на 130 милиона тона, в които влизат 87 милиона тона пшеница. В началото на август обаче министърът на земеделието Дмитрий Патрушев каза, че планираните обеми може да не бъдат постигнати поради късното начало на прибирането на реколтата в някои региони, свързано със студена пролет, дъждовно и ветровито време, както и проблеми с доставката на компоненти за чужда селскостопанска техника.

Департаментът по земеделие на САЩ (USDA) оценява руското производство на пшеница на 88 милиона тона.

През август то повиши прогнозата за световното производство с 8 милиона тона - до рекордните 779,6 милиона тона. Корекцията отчете по-добрата реколта в Русия, Австралия и Китай.

Прогнозата за производството на пшеница в Китай и Австралия е съответно 138 милиона тона и 33 милиона тона, което според анализаторите на министерството трябва да надхвърли очаквания спад на производството на култури с 3 милиона тона (до 103 милиона тона) в Индия и с 2 милиона тона (до 132 милиона тона) в Европейския съюз. Прогнозата за производство в самите САЩ е 48,5 милиона тона.

Руският износ намалява

Експерти казват, че тази година износът на пшеница от Русия е по-слаб, отколкото през 2021 г. От началото на земеделската година, която стартира на 1 юли, до 15 август Русия е изнесла 4,7 милиона тона пшеница - с 13% по-малко спрямо година по-рано. Най-голям обем е купен от Иран - 928 000 тона - но отново по-малко, сравнено с миналата година. На второ място е Турция, която е купила с 35% по-малко спрямо година по-рано.

пшеница

През август миналата година Русия е изнесла 5,3 милиона тона пшеница.

 „Това беше най-прекрасният месец за рекорди“, казва Петриченко от “ПроЗерно”.

 „Сега това е много трудно да се повтори на падащ пазар”, допълва той.

Според Петриченко една от пречките пред увеличаването на износа на руска пшеница са високите експортни мита, които, като се вземат предвид вътрешните цени, правят руското зърно неконкурентоспособно в сравнение например с френското зърно, което е по-евтино от руското.

„Имаме много голям експортен потенциал поради рекордната реколта“, казва Петриченко и допълва, че страна може да изнесе 42-43 милиона тона, “но е много трудно да реализираме тези обеми в сегашните условия.

“СофЭкон” оценява износа на руска пшеница през юли-август 2022 г. на 5,9 милиона тона, което е с 27% по-малко от същия период на миналия селскостопански сезон.

Цената на руската пшеница напоследък надвишава цената на френската пшеница, но трябва да бъде по-ниска с 7-15 долара на тон, за да може руският износ да расте през пиковите месеци на сезона - август-ноември.

Високите цени отразяват проблемите, пред които са изправени руските износители, отбелязват експертите.

Рублата е силна и експортното мито все още е много високо, в момента е около 80 долара за тон. В резултат на това фермерите не са склонни да се разделят с пшеницата си.

Текущите средни вътрешни цени на хранителната пшеница (12-12,5% протеин) са 12 025 рубли на тон (201 долара), с 5% по-ниски от преди година, докато разходите на фермерите за хектар са се увеличили с 20-25% на годишна база година.

Износителите също могат да се сблъскат с допълнителен спад в доставките през есента поради влошаване на метеорологичните условия в Черно море през зимата и сезонното спиране на речното корабоплаване. Освен това, според СофЭкон, през февруари 2023 г. Русия ще въведе експортна квота, която може да ограничи експортните потоци.

В резултат на това спадът в цените на руската пшеница се засилва не само поради световните тенденции, но и поради намаляването на износа и очакванията за рекордна реколта.

„Износът на руска пшеница може да се ускори в краткосрочен план поради падащите цени на вътрешния пазар и/или нарастващите световни цени на пшеницата“, казва Андрей Сизов, директор на СофЭкон.

Вярваме, че руският вътрешен пазар е далеч от дъното по отношение на цените, докато има голяма вероятност световният пазар вече да го е преодолял, допълва той.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се стигна до проблема с вноса на зърно от Украйна?

Експерт: Това, което се вижда на пазарите е най-вече голяма несигурност

Има притеснения къде ще приберем новата реколта от слънчоглед