Ще има ли продоволствена криза у нас? Не и според служебният министър на земеделието Явор Гечев

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

“България е в добра кондиция по отношение на зърнения баланс, макар по-малко от миналата година, ние произвеждаме в много пъти повече отколкото консумираме”, посочи той в интервю за БНТ. 
Министърът обърна внимание, че всъщност сме изправени пред обратния проблем -пренасищането и то заради вноса на украинско зърно. 

Това дисбалансира пазара, като припомни, че според приетия от Европа регламент ние солидарно с Украйна предоставяме складове и пристанища, в които отива това зърно. В същото време в другия край на света има дефицит на тези храни, отбеляза Гечев. 

“Това, което се опитваме да направим, е да защитим интересите на българските земеделски производители. Складовете на българските преработватели в момента са пълни със слънчоглед”, каза министърът и добави: “Имаме притеснения по отношение на новата реколта, която ще се произведе в  България, че трябва да се прибере някъде, защото земеделските култури се прибират един път годишно, а се ползва цяла година”. 

Служебният министър разказа, че се изучават практики от държави, поставени в нашата ситуация - Румъния, Полша, които да помогнат за справянето с проблема и възможностите за разграничаване на родната от украинската пшеница и зърно като цяло. 

“Тази, която е украинска, трябва да подлежи на по-сериозен контрол, защото третите страни не спасват европейските изисквания. Там може да се ползват други препарати или пък или ГМО култури. Ние не можем да си позволим допускането на българския и европейския пазар такъв тип продукти. 
Тази пшеница, слънчоглед или други зърнени култури, които отиват за трети страни, ползвайки само пристанищата или временно нашите складове, ок, нямаме претенции. 

Ние трябва да мислим за продоволствената сигурност и за сигурността на българските производители”, посочи Явор Гечев.
Миналата седмица именно по тези теми бяха направени разговори с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
Разграничаването на българското от украинското зърно е едно от нещата, за което бе съобщено. 

Лаконичността на председателя на НАЗ Костадин Костадинов също не даде много ясен отговор какви точно са мерките, които ще се предприемат, а Гечев обясни, че заедно със земеделските производители скоро ще обявят какво смятат да правят.  

Гечев коментира и цените на олиото и хляба. “Те са такива, каквито пазарът ги е определил. Не мисля, че има спекула”.