Как се стигна до ситуацията с вноса на украинско зърно и стоки? На този въпрос отговори зам.-министърът на земеделието Георги Събев. 

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

През 2014-а година Украйна подписа споразумение за асоцииране към Европейския съюз, което влезна в сила, в пълната си сила през 2017 г. Вследствие на руската агресия в Украйна през февруари месец тази година започнаха интензивни разговори между Европейската комисия и Украйна и на 3 юни беше приет регламент, който влезе в сила още на следващия ден, от 4 до 5 юни. 

Всички тарифни квоти за стоки, произхождащи от Украйна, бяха спрени, т.е. това даде възможност на редица стоки, които са важни, стратегически важни за Украйна, свободно да влизат на територията на Европейския съюз, посочи Събев пред “Фокус”. 

“Още миналата година в рамките на предния служебен кабинет обърнах внимание на Министерството на икономиката, че има български продукти, за които украинският внос представлява натиск. Това е мед, това са орехи, това е черен слънчоглед и пшеница”, каза зам.-министърът. 

По думите му тази извънредна мярка, която беше предприета в помощ на Украйна, оказва сериозен натиск върху българските производители. 

Георги Събев: От началото на юни до 12 август в страната са влезли 7500 тона пшеница, ечемик – 3400 тона, царевица – 3800 тона, и слънчоглед – 484 000 тона, близо 485 000 тона, на средна цена 1321 лева. 

“Същевременно обаче цената, на която се продава българският слънчоглед за същия период, е средно 1130 лева”, добави зам.-министърът, като отбеляза, че може само да гадае защо преработвателите са предпочели вноса на украински слънчоглед.

По думите му от страна на Министерството на земеделието вече има реакция, като в нея се включват няколко проверки за качеството на продукцията. 

Областните дирекции по земеделие, включително и областните дирекции по безопасност на храните от вторник - 23 август, предприемат мерки и действия, свързани с контрол в складовете и предприятията за преработка, за които има информация, че се складира и преработва украински слънчоглед. 

Взимат се проби и се изследват за остатъчни количества, за да гарантираме, за да бъдем сигурни, че продуктът, който се получава от украински внос, отговаря на европейските стандарти и е съпоставим с българското производство, обясни Георги Събев.