Реколтата от зърно в Украйна през 2022 г. може да намалее до ниво от 52.5-55.4 млн. тона спрямо рекордните 86 млн. тона поради руската инвазия, заради която намаляха ожънатите площи, прогнозират анализаторите от APK-Inform. Правителството прогнозира реколтата от около 50 млн. тона тази година, но не даде прогноза за износа.

Цената на слънчогледа дали ще се вдигне?

Прогнозата е, че реколтата може да включва до 18.2 млн. тона пшеница, 29.9 млн. тона царевица и 5.9 млн. тона ечемик.

Според авторите на доклада по-малка реколта може да намали износа за периода юли-юни 2022/23 до 22.9-39.6 млн. тона в зависимост от мащаба на логистичните затруднения.

По-рано тази седмица компанията посочи, че износът на ключови украински селскостопански стоки е намалял почти наполовина от началото на руската инвазия на 24 февруари в сравнение със същия период на 2021 г. "При оптимистичен сценарий производството на зърно в Украйна се очаква на ниво от 55.4 млн. тона. Ако площите за прибиране на реколтата със зърно бъдат допълнително намалени при масови обстрели и палежи, реколтата от зърно може да намалее до 52.5 милиона тона", казват от APK- Inform.

Румъния е ожънала 9 млн. т пшеница тази година, съобщи тамошното министерството на земеделието. Времето и по-високите производствени разходи причиниха спад на реколтата с около една пета спрямо миналата година. 2021 г. беше рекордна, включително с 11.3 млн. т пшеница. Вътрешното потребление редовно варира в рамките на 2.5-3 млн. т. Страната е сред най-големите продавачи на зърно в ЕС и е активен износител за Близкия изток, като Египет е основният купувач. Износът е основно през черноморското пристанище Констанца, което Украйна използва като алтернативен маршрут.

Според консултантската компания APK- Inform износът на Украйна през сезона юли-юни възлиза общо на 6.8 млн.-12.7 млн. тона.

Всички морски пристанища на Украйна, ключови за износа на селскостопански продукти, бяха блокирани от войната, но доставките бяха възобновени в края на юли съгласно сделка между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН и Турция. Украйна заяви, че нейният износ може да достигне 4 млн. тона месечно в близко бъдеще, но и този обем е значително по-нисък от 6 млн. тона, изпращани в чужбина преди войната, припомня Дневник.

APK-Inform каза още, че Украйна, най-големият производител и износител на слънчогледово масло, вероятно ще намали реколтата си от слънчогледово семе до не повече от 10.7 млн. т през 2022 г. от 16.6 млн. т през 2021 г.

Спадът ще доведе до спад в производството на слънчогледово масло до 3.5 млн. т при най-лошия сценарий за 2022/23 от очакваните 4.97 млн. тона през сезон 2021/22. При "оптимистичния" сценарий консултантската компания прогнозира добив от 5 милиона тона. Износът на слънчогледово масло също ще зависи от логистиката и производството и може да варира между 3.1 и 4.69 милиона тона, казват анализатори.