Хората виждат това, което се случва на пазара. Те го усещат реално с цените, със снабдяването на храни, с инфлацията, която специално при земеделските стоки е една от най-високите. Това, което се вижда на пазарите е най-вече голяма несигурност, нестабилност, опасения, но да се говори за продоволствена криза в смисъл на това дали ще има достатъчно храна за хората, мисля, че ще им дойде повече на хората. Това каза изпълнителният директор на Института по аграрна икономика Божидар Иванов пред Bloomberg.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме? 

“Това, което в момента се наблюдава на пазарите е, че само за една година имаме около 50% ръст специално при селскостопанските зърнени и маслодайни култури. Но пък на другия полюс са животинските продукти, където все още увеличението на цените не е такова и продължават да бъдат устремени, за да наваксат повишените разходи, тъй като зелените култури участват в храненето на животните”, каза експертът.

По думите му голяма част от селскостопанската продукция отива за производството на биогорива или за други цели. Други фактори за ръста в цените са природните и политическите процеси. Цените на транспорта, които се повишиха значително, също оказват влияние на крайната стойност на храните.

ООН: Има реален риск от невиждан глад

„С повишението на разходите в селското стопанство трябва да сме бдителни за това, което ще се случи“, предупреди Иванов.
Иначе добивите от пшеница и от другите земеделски култури тази година са добри на фона на природните условия и на ситуацията в Украйна, но високите цени на торовете и екстремните метеорологични явления остават рискови за следващата година, коментира още специалистът и отбеляза:

„Добивите не са рекордни, но можем да кажем, че годината не е лоша и не предполага затруднения и покачване на цените. При торовете обаче цените продължават да са много високи, а климатичните промени и екстремните температури, които бяха отчетени това лято, определено се отразяват на земеделието и подлагат на стрес пазарите“.

По негови думи средните нива за тазгодишната реколта са по-слаби от миналата година - както при пшеницата, така и при рапицата.