Въпреки продължаващия обстрел на пристанищната инфраструктура на Одеса и несигурността относно износа в Черноморския регион, цените на пшеницата, които бяха тръгнали уверено нагоре, паднаха в петък, тъй като търговците започнаха да фиксират печалбите. 

ЗЪРНЕНИ КОРИДОРИ

Ускоряването на прибирането на реколтата в Северното полукълбо увеличава обема на предлагането на световния пазар, което на фона на ниското търсене от страна на вносителите, ограничава растежа на цените. 

През миналата седмица имаше повишение на цените на повечето зърнени контракти по световните борсови пазари, като това поскъпване се дължеше предимно на оттеглянето на Русия от „зърнената сделка“ и притесненията, свързани с военното напрежение в региона, коментират от Софийската стокова борса. 

По-рано през миналата седмица в САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница отскочи нагоре с 31 долара до 278 долара/тон, тази във Франция добави 21 евро до 249.99 евро/тон. 

В Украйна и Русия цените също се придвижиха нагоре, но по-слабо с плюс 5 и 10 долара на нива от еднаквите 240 долара/тон. Движението при царевицата е доста по-обрано – в САЩ поскъпването е с 2 долара до 242 долара/тон, във Франция  повишението е с 6.75 евро до 237 евро/тон. Русия обаче драстично сваля цената с 45 долара до 183 долара./т, уточняват от ССБ. 

При ечемика в Русия цената беше на ниво 240 долара/тон, а във Франция е регистриран ръст от 24 евро до 239 евро/тон. 

Рапицата на Euronext, преживяла за последните месеци чувствително поскъпване и последващ срив, напоследък отново тръгна нагоре с повишение от 3.75 евро до ниво от 477.25 евро/тон. 

В украинските пристанища Рени и Измаил цените на търсенето на продоволствената пшеница остават на 175 долара/т, а на фуражната пшеница - 160 долара/т, но увеличеното предлагането на фона на спада на нивото на водата в Дунав може да доведе до намаляване на цените, предвид малкия брой натоварени кораби.

На Софийска Стокова борса началото на месец юли премина активно и търговията се раздвижи, като имаше сделки за царевица и маслодаен слънчоглед. 

В подкръг „Зърно“ на ССБ котировките продава за хлебна пшеница за тази седмица са от 657.00 лв./тон, купувачите отговарят с 305.00 лв./тон доставка DAP. Анонсите за покупка на фуражна пшеница са на 320.00 лв./тон. 

Царевицата се предлага от 450.00  до 300.00 лв./тон, като сделките се осъществиха на 300.00 лв./тон. 
Маслодаен слънчоглед се движи от 750.00 до 645.00 лв./тон, купувачите приеха по-ниската цена и сделките бяха на 645.00 лв./тон. Всички цени са без ДДС.