Цените на зърното в сряда се устремиха рязко нагоре, като постигнаха най-високите дневни увеличения от началото на войната. Ескалацията на напрежението в Черно море вдига цените и подхранва страховете за проблеми след прекратяване на доставките.

След затварянето на коридорите: Търсят се възможности за износ на украинско зърно със сухопътен транспорт

На борсата в Париж пшеницата временно поскъпна със 17 евро до 252 евро/т. Цената на царевицата на MATIF също е нагоре - с 13,50 евро до 250,50 евро/т, а на места дори до 260,50 евро/т, а при рапицата скокът е 26 евро до 503 евро/т. 

последна актуализация към 10:40 ч. на 20.07.2023 г.

В сряда в Чикаго цените на пшеницата се повишиха с над 9% до 770 цента за бушел в текущата търговия.

последна актуализация към 10:40 ч. на 20.07.2023 г.


Въпреки отчетения ръст, наблюдателите на пазара предупреждават, че може да има и бърз спад в цените. 

Нощните атаки на пристанищата, през които Украйна изнася зърно и разрушаването на част от инфраструктурата предизвиква паника на световните борси. 

В Украйна изкупните цени на царевицата в дунавските пристанища се покачиха до 175-177долара/т DAP на фона на намалено предлагане. През първата половина на юли износът на царевица възлиза на 728 000 тона, което почти съответства на 766 000 тона за този период на миналата година.

Според украинският президент Зеленски споразумението за Черноморския зърнен коридор може да работи и без Русия, но това не дава достатъчно основания на търговците да успокоят пазарите. 

В същото време в САЩ има предупреждения за големи горещини, което също води до ръст в цените на зърното. Предупрежденията за прекомерно високи температури се простират от Калифорния до Мисисипи и Тенеси, съобщава agrarheute.com. Прогнозите са за много по-сухо и по-топло време в царевичния пояс в последните 10 дни на юли, карат цените в Чикаго да се повишат допълнително, казва френската консултантска компания Agritel.  

Междувременно пет страни, между които България, които са най-засегнати от безмитния внос на украински земеделски стоки, поискаха забраната за внос да бъде удължена до края на годината. 

Според министър Вътев е важно коридорите на солидарността да продължат да действат дългосрочно, за да се осигури транзит на украинските земеделски стоки към страните, в които те са нужни, но националните пазари на зърно трябва да бъдат защитени.

Освен това с цел честна конкуренция на общия пазар е важно вносителите на селскостопански продукти да спазват условията, на които отговарят фермерите в ЕС за опазване на околната среда, хуманно отношение към животните и добри земеделски практики.