Най-новият списък на растителните видове на планетата е факт. Той е изчерпателен и съдържа точно 1 315 562 вида – с около 70 000 повече в сравнение с предишния списък, информира SadyOgrady.pl.

Хизоп – новият хит сред етерично-маслените култури у нас

Водещият автор на проекта е д-р Мартин Фрайберг от Ботаническата градина на Лайпцигския университет. Според експерти новият каталог, наречен LCVP, значително актуализира и разширява съществуващите познания за именуването на растенията и може да замени „The Plant List“ (TPL) - каталог, създаден през 2010 г. от Кралската ботаническа градина Kew в Лондон, който досега е бил най-важният референтен източник за ботаниците.

„В ежедневната си работа в Ботаническата градина редовно срещам имена на видове, които не са ясни и имат определени формални пропуски“, казва д-р Фрайберг. Затова решава да елиминира недоразуменията.

LCVP съдържа 1 315 562 научни наименования на растения и е най-големият списък в света. За да го създаде, Фрайберг събра информация от наличните бази данни, стандартизира я и систематизира имената според възможно най-добрите критерии.

Въз основа на 4,5 хиляди научни публикации, той анализира различни номенклатурни несъответствия, правописи и синоними. Освен това добавя към списъка много хиляди нови растителни видове, идентифицирани през последните години благодарение на бързия напредък в техниките за молекулярен генетичен анализ.

По отношение на "The Plant List" той е по-богат с над 70 хиляди видове и подвидове. Както твърди авторът, старият каталог не е бил актуализиран от 2013 г., което го прави доста остарял инструмент за изследване.

„Нашият каталог ще даде възможност на онова, което досега е било голям проблем за учените по целия свят: ще гарантира, че използвайки конкретно име, изследователите ще бъдат сигурни, че се отнасят до един и същи вид“, казва Фрайберг.

„Почти всяка област на изследване на растенията зависи от надеждното именуване на видовете“, добавя д-р Мартен Уинтър от Германския център за интегративни изследвания на биологичното разнообразие (iDiv).

Използването на LCVP като еталон ще даде на учените много по-висока степен на увереност, ще намали недоразуменията и ще увеличи достоверността на резултатите от изследванията.
"Мартин Фрайберг постигна нещо наистина невероятно", подчертава директорът на Ботаническата градина в Лайпциг и съавтор на публикацията проф. Кристиан Вирт.

С LCVP Фрайберг прави безценна услуга на изследователите на растения по целия свят, допълва той.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Холивудски режисьор стана фермер, за да заснеме филм

Пчелари и растениевъди, регистрирайте се в системата за пръскания

Бъдещи фермери с амбиции в производството на шафран