Земеделските стопани от Добруджа проявяват все по-голям интерес към една позабравена билка – хизопът. В региона вече има заложени стотици декара с култивиран хизоп, от който се добива ценно ароматно масло с дъх на камфор.

Производител на маточина и лавандула: Работим година за година

Цветето е било познато по българските земи още преди десетилетия, когато се е изнасяло основно като сух цвят. Сега се отглежда най-вече за производство на масло, съобщи Весела Карапчанска, представител на фирма за отглеждане на етерично-маслени култури. 

В стопанството, разположено в землището на бургаското село Гълъбец от 5 години се отглеждат 3000 дка с лавандула, бял равнец, два вида лайка и 200 дка хизоп. Именно от тук производителите разчитат да получат разсад на специфичната билка. 

„Годината не беше добра за нито една етерично-маслена култура. Пазарът на лавандула е в стагнация. Трябва да бъдем гъвкави, да търсим нови възможности и да се насочим към различни култури“, коментира още Весела Карапчанска. 

От хизоп, отглеждан върху необлагодетелствани терени, могат да се добият до 5 кг/дка масло. При плодородни почви етеричната билка може да даде от 7 до 10 кг/дка след втората си година. Цената на ароматното масло на международния пазар е между 100 и 140 евро/кг, разясни още Весела Карапчанска. Това е почти пет пъти повече в сравнение с лавандуловото олио. 

„Имаме контакти с добруджански производители, които решиха да заложат на нещо по-различно, защото не са оптимисти за развитието на пазара на лавандулово масло“, допълни още дамата. Сортовете хизоп, които се сеят, са френски, селектирани за висок добив на масло. Дивите форми, които се срещат у нас, са с по-ниско съдържание на етерично масло. 

Фирмата провежда редица срещи със земеделски стопани от Добруджа, които са се специализирали в отглеждането на ароматни билки. Следващият форум, планиран за следващата седмица, е насочен към пчелари от община Ген.Тошево.

„Хизопът е сред топ 10 на най-медоносните растения“, уточни още Весела Карапчанска и допълни: „Затова искаме да работим съвместно с пчелари. Възможно е да се получи добро сътрудничество, тъй като освен че ще имат медоносна растителност, ако засеят хизоп, те ще имат и гарантирано изкупуване на маслото от наша страна".

Инвестицията в насаждения с хизоп е за 20 години. При опрашване от пчели, билката повишава добива от етерично масло. Трайните горещини в Добруджа също спомагат за навлизането на различни ароматни билки в Североизточна Бълария.