Още в началото на март, когато първата вълна на COVID-19 неочаквано заля и Европа, експерти посочиха, че най-засегнати от кризата ще бъдат производителите на картофи, вино и цветя. Това е продукция, която намира най-голяма реализация по хотели и ресторанти. 

Картофопроизводителите са в безизходица!

„6500 тона на ден беше консумацията на картофи и картофени продукти в ЕС преди кризата. В момента тя е около 2 000 тона. Реколтата е добра в целия ЕС и това голямо количество, което е произведено в момента, трябва да се продаде някъде. Къде? В държавата, където е най-малко субсидирано!“, коментира случващото се в сектора Тодор Джиков – председател на Национална асоциация на картофопроизводителите, за Агри.БГ.

Затова сега чували с български картофи се трупат по складовете, а част от продукцията все още е по полетата. Вносът на гръцки, полски, немски картофи обрича българските производители на огромни загуби. Затова от Асоциацията вече са поискали среща с премиера и земеделския министър, за да настояват за следното:

„Много бързо трябва да се работи в две направления. Първо, незабавно да се увеличи подпомагането на декар на картофопроизводителите. Ако ли не, по някакъв начин да се обезпечи финансово неприбирането на тази стока по полето. За да може производителите да посрещнат ежедневните нужди. Да разплатят задълженията си за препарати, торове, семена, гориво. Да плащат кредитите си занапред, докато успеят да засадят през следващата година и да изкарат нова продукция.

Второ, държавата по някакъв начин трябва да задължи абсолютно всички държавни и общински учреждения – затвори, училища, детски градини, социални кухни, болници, да купуват картофи от български производители. Държавата може да го направи и за това Брюксел не може да ни размаха пръст. Но да купуват от български производители, а не от български търговци, които са пакетирали вносния картоф като български и го продават с голяма наднормена печалба“, предлагат от Асоциацията.

Повече за проблемите на картофопроизводителите и техните искания вижте от видеоразговора на Агри.БГ с Тодор Джиков ТУК