Полските фермери и превозвачи свалиха блокадата и на последния граничен пункт с Украйна ГКПП Рава-Руска в понеделник, прекратявайки продължилите месеци протести, които влошиха двустранните отношения, съобщи полският сайт farmer.pl.

Министърът на земеделието на Украйна приветства "конструктивната работа" на Полша за вдигане на блокадата в изявление, като каза, че преговорите с Варшава и индустриалните асоциации не са били лесни, но че "основното е, че имаме резултат".

Това става възможно, след като Киев и Варшава се договориха, че украинските камиони, натоварени със зърно ще могат да преминават само в транзитен режим през Полша.

Украинските превозвачи са освободени от разрешителни за влизане в ЕС, което свали още повече цените на услугите, които предлагат в Европа.

Решението на организаторите и протестиращите се дължи на факта, че се водят разговори с правителството, както на местно, така и на национално ниво, пишат организаторите на демонстрацията в изявление. 

Те обаче подчертават, че исканията им остават непроменени. Основните включват:

- Ликвидация на Зелената сделка;
- Намаляване на притока на селскостопански хранителни продукти извън ЕС, по-специално от Украйна;
- Компенсации за ферми, пострадали в резултат на войната в Украйна;
- Подпомагане на развъждането в Полша.

"През всичките тези дни проведохме няколко разговора с правителството. Всеки път ни уверяваха, че защитата на полското селско стопанство е приоритет. Затова на този етап променяме формата на протеста. Ние не се отказваме, напротив групата ни е напълно мобилизирана. Има много нови идеи за следващи дейности", посочват организаторите на проетста, цитирани от изданието. 

Фермерите уверяват, че ще следят отблизо действията на правителството по отношение на фермерите, за да могат да реагират навреме и да изразят мнението си.