Изследователи от университета в Гьотинген в продължение на няколко години тестват дали е възможно виртуална ограда да замени електропастира. След като първият тест от проекта „GreenGrass“ приключи с положителен резултат, сега потребители в социалната мрежа изразяват критично мнение, информира Agrarheute.com.

Пасища по нова наредба: Табели и ограждения тревожат фермерите

Мартин Комайнда е част от изследователската в университета в Гьотинген, която иска да направи революция в управлението на пасищното отглеждане. С помощта на експеримента, продължил няколко години, изследователите искат да разберат дали виртуалните огради са система на бъдещето и дали отговарят на изискванията на ЕС за хуманно отношение към животните.

Как работи системата за виртуална ограда?

Фермерът може да използва приложение на мобилния си телефон или компютър, за да определи зона, в която животните могат да се движат. С помощта на предупредителните стимули се контролира придвижването на кравите и те не могат да напуснат виртуално определеното пасище.

Яка с електрически заряд

Първият етап от тестването на виртуалната ограда приключи обещаващо. В експеримента всяко едно от говедата е носило яка, която предава GPS данни към смартфон на разположение на изследователите.

С помощта на специално приложение учените първо нарисували виртуална ограда. След това с камери заснели поведението на кравите. Ако една крава се приближила до виртуалната граница, се подавал звуков сигнал. Ако животното не реагирало, яката изпращала електрически заряд.

Устройството се самоизключва след 3 електрически импулса

Електрическият импулс, който животното получавало, е със сила една десета от тази на електропастир. В случай че кравата не реагира три пъти на заряда, устройството се самоизключва автоматично, за да защити животното.

В хода на изследването учените са наблюдавали общо 12 животни в две групи в продължение на 2 седмици. Те са записвали всяко движение на добитъка. След това са сравнили резултатите с поведението на животни, отглеждани на площ с електрическа ограда.

На този етап учените не са успели да определят значителни разлики между двете групи говеда. Установили са, че само след няколко дни животните започнали да реагират веднага след чутия звуков сигнал, т.е. не активирали втори път пускането на електрически импулс.

„Кравите се приспособиха към новата технология от третия до петия ден“, казва Комайнда. Според изследователя виртуалните огради не са повлияли отрицателно на хуманното отношение към животните.

Но това не е всичко. Учените искат да доразработят приложението. В бъдеще ще е възможно да се използват изображения от дронове, за да се получава подробна информация за състоянието на пасищните зони. По този начин с един куршум ще бъдат застреляни два заека.

В бъдеще приложението ще дава данни за качеството на тревата

Допълнителна полза е, че ние не само отглеждаме животните по начин, подходящ за техния вид, т.е. навън, но също така можем да им осигурим висококачествен фураж, т.е. трева, казва проф. Д-р Йоханес Иселщайн, ръководител на катедра в университета в Гьотинген.

Можете да отглеждате крави, без да се налага да разчитате на закупен фураж.

Facebook: Виртуалните огради предизвикват дискусия

Виртуалните пасищни огради се обсъждат бурно в социалните мрежи. Мнозина виждат в новата система проблем. Някои са на мнение, че кравите са умни животни и ще се досетят, че след третия импулс могат преспокойно да отидат където поискат. Други определят виртуалната ограда като нехуманна.

В бъдеще пашата на животните едва ли ще бъде възможна по този начин в райони с вълци. Проблем също така са кучетата и туристите, на които кравите може да се натъкнат, казват трети.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млад фермер пасе овцете с дрон

Френски овце виреят отлично в Чирпанско

Възможно ли е пасища да се наемат само от реалните животновъди?