Лидерите на Г-20 призоваха за пълно прилагане на сделката за зърно, за да осигурят безпрепятствени доставки на храни и торове от Русия и Украйна, според заключителната декларация от срещата на върха на групата в Ню Делхи.

„Оценяваме усилията на Турция и Истанбулските споразумения с посредничеството на ООН, състоящи се от Меморандума за разбирателство между Руската федерация и Секретариата на ООН за насърчаване на руските хранителни продукти и торове на световните пазари и Инициативата за безопасно транспортиране на зърно и храни от украинските пристанища (Черноморска инициатива) и призовават за тяхното пълно, навременно и ефективно прилагане, за да се осигурят незабавни и безпрепятствени доставки на зърно, хранителни продукти и торове/вложения от Руската федерация и Украйна“, се казва в документа.
Прилагането на сделката "е необходимо, за да се отговори на търсенето в развиващите се и най-слабо развитите страни, особено тези в Африка", отбелязаха лидерите на Г-20.

Но последните предложения, направени от Европа не удовлетворяват руската страна. След края на срещата на Г-20, руският външен министър Сергей Лавров сподели на пресконференция: 

"След като прочетох съдържанието на това предложение, изглежда че отново, за съжаление, те се опитват да използват генералния секретар за насърчаване на едностранни подходи, защото целият смисъл на документа е, че „нека спешно да подновим украинската сделка за зърно и за това до един месец ще направим нещо, за да свържем някого със SWIFT, до два-три месеца ще се опитаме по някакъв начин да се договорим със застрахователната компания Lloyd's и така нататък."

В същото време проблемите с украинското зърно за близките до конфликта страни продължават. И докато Володимир Зеленски се обяви категорично против удължаване на ограниченията, Полша изрази своята категорична позиция – „страната няма да позволи внос на зърно от Украйна след 15 септември, тъй като интересът на полските фермери е по-важен за правителството от всички правила на Европейския съюз (ЕС) в това отношение“.

"Знаем какво може да се случи, ако зърното от Украйна стигне до Полша след 15 септември. Особено, след като цената на зърното в момента е ниска и складовете вече са пълни. Знаем, че това е в наш интерес и ние ще го защитим“, каза Роберт Телус, министър на земеделието и развитието на селските райони в Полша.

Без да губи време, полското правителство вече подготвя законопроект, който ще забрани на търговци и преработватели да изкупуват селскостопанска продукция под нейната себестойност. 

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!