Повечето страни от Европейския съюз са против удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, казаха четирима дипломати от ЕС пред "Политико", отхвърляйки призивите на пет източни страни членки да запазят ограниченията.

Следим темата ТУК

Украинските зърнени продукти - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, са забранени за внос в Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия съгласно споразумение, сключено с Европейската комисия по-рано тази година за защита на техните фермери от наплива на по-евтина продукция от Украйна.

Ограниченията изтичат на 15 септември, но петте страни на първа линия настояват за удължаването им поне до края на годината.

На среща с Комисията в сряда посланиците на ЕС от останалите 22 държави членки или открито се противопоставиха на идеята за удължаване на ограниченията, или останаха дълбоко скептични, каза високопоставен дипломат от ЕС. Франция и Германия са сред най-критичните към удължаването страни, допълват дипломатите пред “Политико”.

Те заявяват, че макар много страни да признават трудностите, пред които са изправени петте източни членки, те са поискали от Комисията да предложи алтернативни мерки.

Един европейски дипломат от страна, скептично настроена към удължаването, твърди, че решение за удължаване на ограниченията за внос би било "чисто политическо", като предстоящите избори в Полша надвисват над дискусията. Дипломатите са пожелали анонимност, тъй като нямат право да говорят публично за дискусиите.

Какво става в Полша? 

Поляците имат насрочени избори в средата на октомври. Тъй като фермерите протестират срещу притока на украинско зърно, което те разглеждат като заплаха за прехраната си, изтичането на сделката може да има политически последици за консервативното правителство, водено от партията "Право и справедливост" (ПиС).

Високопоставен полски служител призна, че изборите са изиграли роля.

"Причината за въвеждането на ограничителни мерки на ниво ЕС беше фактът, че фермерите започнаха да блокират пътища и терминали. И ние трябва да избегнем ситуация, в която отчаяни фермери или радикални лидери на фермерски съюзи използват тази ситуация", допълва той.

"Времето на изборите е моментът, в който някои политици, някои лидери на радикални организации могат да използват ситуацията, например, за да блокират пътища или да блокират терминали. Така че определено трябва да намалим, да кажем, броя на факторите, които биха им помогнали."

Друг полски служител, информиран за дискусиите в сряда, твърди, че няма "съществени основания" мерките да бъдат оставени да изтекат. "Когато става дума за основани на факти фактори, сега има по-голямо основание за запазване на изключението, отколкото през април", когато мерките бяха въведени за първи път, посочи служителят.

Вижне още: България ще поиска подкрепа за инфраструктура от ЕК заради транзитния транспорт на украинско зърно

 

Украйна не е съгласна и заплаши да изправи ЕС или отделни държави пред Световната търговска организация, ако удължат забраната за внос след 15 септември. Киев твърди, че няма доказателства, предполагащи отклонения в цените или значително увеличение на доставките на зърно, което би оправдало удължаването na ограничения за внос.

В сряда украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна остава категорично против всякакви по-нататъшни ограничения върху износа на нейно зърно, прилагани от съседните страни, предаде "Ройтерс", цитирана от Дневник.