Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) настоява отговорните институции да вземат мерки срещу кризата, в която се озова сектор „Земеделие“. Това се казва в декларация на асоциацията, изпратена до медиите. 

вижте още: НОКА в протестна готовност. Настояват незабавно изплащане на цялата сума от 213 млн. лв. по помощта за Украйна

 

"В момента се намираме на прага на втора поредна и изключително тежка година. На първо място, няма как да не отбележим, че последиците от войната в Украйна неминуемо оказват сътресения на пазара. Тази година се наблюдава голям скок в себестойността на продукцията, дължаща се на повишените разходи, както и многобройните европейски изисквания, които земеделските производители са задължени да изпълняват. Себестойността на продукцията обаче не се намира в корелация с цената на международните пазари.

Другият важен фактор, който пречупва земеделските производители, е ограбването на възможността за пазар на европейско и дори световно ниво. 2023 година е тежка финансово и заради огромния натиск на изисквания спрямо сектора, по отношение на зелената сделка, изпълнявана от всички европейски фермери", пише в декларацията. 

Тези фактори доведоха до тежката ситуация, в която се намира секторът и необходимостта от взимането на навременни мерки за спасяването му, смятат от НАЗ. 

"В момента предстои жътвата на две важни култури – слънчоглед и царевица. На прага е и приключването на забраната на украински внос и сме силно обезпокоени дали тя ще се удължи. Към това бихме искали да напомним също, че зърно по складовете има и от миналата година", пише в документа.

От асоциацията изразяват силното си безпокойството за земеделските производители, тъй като голяма част от тях са пред финансов колапс, изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат следващата стопанска година. Много от тях са притиснати от ниските добиви, породени от тежките климатични условия тази година.

вижте още:  И Браншовата камара “Плодове и зеленчуци” е в протестна готовност

 

"Крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници. Загубата на един земеделец е загуба на работни места, на регионална стабилност и местна икономика.

Сектор зърнопроизводство е най-големият платец на рентни плащания. Ние сме най-големият поддръжник на социален мир и всяко сътресение рефлектира продоволствената сигурност на Република България", посочват от организацията и допълват:

"Липсата на каквато и да било държавна подкрепа за сектора, липсата на категорична позиция от страна на институциите и стремеж за спасяването на земеделския сектор, обезкуражава българските стопани.

Във връзка с гореизложеното, НАЗ настоява за спешна среща с министър-председателя на България, Николай Денков, Министерството на земеделието и Министерството на финансите, както и изслушване пред Комисията по земеделие".

От асоциацията заявяват "абсолютната и непоколебима готовност да защитава сектора и нашите членове. Нашият призив е да се обърне внимание на тези сериозни предизвикателства и да се насърчат усилията за намиране на решения и подкрепа. Очакваме в тази трудна година, за всички нас, държавата да застане до гарантите на своята продоволствена сигурност!".