Какво представлява луфата и с какво може да се съчетае този зеленчук от семейство Тиквови, който прилича на голяма краставица или тиквичка? Тя се отглежда преимуществено за производството на кърпи и гъби. В кулинарията засега не се прилага широко, макар да има ред полезни свойства за човешкия организъм, пише East Fruit.

Нова ниша: Содово вълмо - предимства и причини да опитате

За да ви разкрием основните етапи от производството и реализацията на луфата и перспективите й на пазара, ще ви срещнем с Владимир Жданов, собственик на семейна ферма, в която се отглежда тази култура.

Земеделецът засява за първи път луфа между лозята през 2018 г. Изборът на “съсед” не е случаен. Тъй като не е сигурен как ще се развие растението, решава да му осигури опора. Впоследствие луфата успешно се заплита по лозите.

От 50 семена, които посадихме тогава, тръгнаха около 30. Плодове дадоха само 20, спомня си Жданов, допълвайки, че семейството му отглежда културата на площ от 0,3 ха.

По думите му има 3 основни етапа при отглеждането на луфа: самото отглеждане, събиране и опаковане и накрая маркетинг и реализация.

Задължителен елемент при отглеждането е поставянето на мрежа или решетка, около което растението да се заплете. Не успее ли да го направи, няма да има достатъчно качествени плодове.

Колкото до подбора на сорт, съществуват около 50 вида. Този, който най-много се приспособява към украинските климатични условия, е цилиндричната луфа. Тя е най-подходяща за по-нататъшното производство на различни продукти - сред които основно са кърпи и гъби за баня.

Трябва да отбележим, че съществуват и остроребрести сортове луфа. Те се отглеждат за консумация. Използват се като алтернатива на краставиците - в салати, супи, за приготвянето на къри.

Годни за консумация са листата, цветовете, издънките и др. Листата на растението са богати на каротин - съдържанието му е около 1,5 пъти по-високо, отколкото при сладкия пипер и моркова. Желязото е 11 мг/100 грама. Съдържа и витамин С - 95мг/100 грама.

В Япония от сока от стъблото на луфата се произвежда козметика, в частност висококачествени червила.
Събирането на готовата реколта от културата започва след пълното узряване на плодовете. То се подразбира от характерния кафяв цвят. Друг признак за зрялост е теглото на плодовете. Той е около 200 грама. След като луфата се прибере, тя трябва да се почисти, което е процес, който не отнема много време.

След сортиране и опаковане Жданов продава една кърпа за 6 лв, а една гъба за баня - за 1,60 лв. Фермерът изкарва пари и като продава семена.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Апетитът за глухарчета расте

Нова бизнес ниша: Минизеленчуците превземат пазара

Екзотика: В очакване на новата реколта от физалис