Продроос Матеноглу е на 31 години и живее край Серес, Гърция. Животът го е научил, че понякога оригиналните идеи връхлитат човека, когато е в задънена улица. Точно така, опитвайки се да намери нова ниша, в която да се развива, той открива семе от черен боб, което било собственост на предишни поколения в семейството му. Изпробвайки културата, установява, че тя не само добре се развива, но и има потенциал за реализиране в ресторанти и деликатеси, пише ypaithros.gr.

Луфата - нишова култура с огромен потенциал

Матеноглу е трето поколение фермер и в продължение на няколко години отглежда картофи и бял боб. Макар по образование да е физиотерапевт, той никога не е упражнявал професията си. Винаги е искал да се върне на село и да се развива там.

В един момент отглеждането на картофи ми омръзна, казва Метаноглу. Той среща много трудности да продава реколтата заради широкото предлагане и вноса.

"За да не се откажа, се опитах да намеря нещо ново. Тъй като харесвах бобовите култури, търсех начин да се справя с тях. За щастие баба и дядо бяха запазили семена от всички бобови растения, които са отглеждали. Така през 2019 година започнах да отглеждам черен боб", споделя младият фермер.

Установих, че черен боб се гледа само в други две области в Гърция. Пробвах го, за да видя дали ще вирее и истината е, че резултатът беше страхотен, допълва Метаноглу.

През 2019 г. фермерът започва активно да популяризира новата култура. Участва на изложения и говори с клиенти.

Те не знаеха, че черен боб се отглежда в Гърция. Познаваха само този от Китай, който може да се намери навсякъде, но е по-дребен по размер от гръцкия, споделя мъжът.

Следващите планове на Метаноглу включват създаване на собствен уебсайт, от който потребителите ще могат да пазаруват по-лесно. Иска да направи черния боб по-популярен и да започне да го изнася.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Суперхраната, която процъфтява в биологичните ферми

Новият хит на пазара - домати в различни цветове

Черният орех - култура, от която може да печелите още от първата година