Глухарчето и горухата са две нишови култури, които в последно време станаха доста популярни в Гърция. Местните фермери смятат да започнат да ги отглеждат с помощта на хидропоника, пише AgroXXI, позовавайки се на mdpi.com.

Български експеримент: Производство на зеленчуци върху метеоритен прах

В средиземноморския басейн виреят доста диви видове, които векове наред са използвани като храна от човека. Те имат голямо значение за агробиоразнообразието на региона. Сред тях са глухарчето и горухата - две треви от семейство сложноцветни, които традиционно се консумират в суров или варен вид.  

Двете култури са богати на хранителни вещества, антиоксиданти и многобройни биологично активни съединения, като органични киселини, захари, феноли, мастни киселини. Тези растения са част от средиземноморската диета, която в цял свят се определя като здравословна.

Сега потребителите търсят продукти с положителен ефект върху здравето и доказан произход, затова тенденцията към дивите ядливи видове се възроди.

В този контекст отглеждането на диви ядливи растителни видове с търговска цел в контролирани условия е важно.

Подобно на други ядливи видове глухарчето и горухата имат потенциала да бъдат използвани във фармацевтиката и хранителната промишленост. Екстракти от тях се използват като алтернативни консерванти и съставки във функционални храни. Отчитайки тази възможност, много дребни фермери в Средиземноморието имат намерение да внедрят хидропониката като практика с допълнителен доход. 

Благодарение на хидропониката може да се произвеждат ароматни лекарствени растения с подобрени фитохимични и фармакологични свойства.

Управлението на pH на хранителни разтвор е важна задача в безпочвените системи, тъй като по този начин се регулира не само развитието на растенията, но и производството на сухо вещество и други характеристики, включително коренова система.

Оптималният pH в кореновата зона на повечето земеделски култури, отглеждани с хидропоника, варира от 5,5 до 6,5, като някои експерти препоръчват срещу загниване 4,0.

Резултатите от настоящото изследване показаха, че глухарчето и горухата са подходящи за култивиране в хидропоника, казват учените.

И двата вида са способни да се адаптират към хранителни разтвори с кисело или неутрално ниво на pH (4,0, 5,5 и 7,0). Препоръчителен е обаче pH 5,5.

Глухарчето е показало по-висока адаптация към pH 4,0 в сравнение с горухата, което свидетелства за наличие на активен защитен механизъм.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пустините като лаборатория за бъдещото земеделие

Ферми за ядливи насекоми и у нас? Защо не!

Зеленчуци сякаш от друга планета