Днес ще ви представим опита на Зоран Петрович с орловите нокти. Само за няколко години фермерът успява да популяризира културата в 70 биологични ферми в Словения и Хърватия, пише AgroBiznis.

Фермери се отказват от касиса

През 2014 г. създадохме първата биоплантация с плодове орлови нокти в Словения. Година по-късно основахме компания, която се базира на сътрудничеството на мрежа от ферми, отглеждащи биологично орлови нокти и изкупува реколтата им, споделя Петрович.

Стандартна практика е да сключваме с фермите договор за 10-годишно изкупуване на продукцията на предварително фиксирана цена, допълва той.

Зависим един от друг. Фирмата предоставя разсад на фермите, консултира и подготвя семинари и организира покупки на предварително известна цена. Малките биологични ферми са нашето сърце и единствен доставчик на суровини, казва Зоран Петрович.

Ако през първата година фермерът засажда едва 7 ха орлови нокти, сега те са 55 ха. Подизпълнители са 70 биологични ферми в цяла Словения и в граничната зона в Хърватия.

Търсим нови подизпълнители сред биофермите, които да отглеждат орлови нокти в дългосрочен план, а ние да ги изкупуваме на предварително договорена цена. Един хектар насаждение ще донесе 40 хиляди евро годишно на биофермата след пет години плодородие. Още повече, ако качеството на плодовете е високо, казва Зоран Петрович.

Плодове за дълголетие и добро зрение

Дълги години Зоран Петрович работи като финансов консултант. В търсене на по-малко стресираща работа той решава да стане фермер. След като анализира 25 култури, които традиционно не присъстват в Словения, се спира на орловите нокти.

Заради непретенциозното отглеждане на култура, лечебните ефекти и широката приложимост, обяснява той.

В Япония и Сибир орловите нокти се използват в народната медицина от векове, наричат ​​ги „плодове за дълголетие и добро зрение“. Те съдържат много антиоксиданти и витамини, укрепват имунната система. Японците ги засаждат преди да се пенсионират, за да подобрят финансовото си състояние, като продават пресни плодове.

Растението живее и плододава повече от 50 години, добивът се увеличава през първите 15 години, а на петата година за първи път постига т. нар. търговска възвръщаемост.

Когато растенията са в пълна плодовитост, на един хектар с четири хиляди разсада растат поне 10 тона плодове. Нашата изкупна цена е пет евро за килограм плюс-минус 15 процента, в зависимост от качеството им. Дори една малка биологична ферма може да оцелее като наш подизпълнител, тъй като хектар насаждения от орлови нокти носи 40 до 50 хиляди евро годишно, казва Петрович.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Луфата - нишова култура с огромен потенциал

Нова ниша: Содово вълмо - предимства и причини да опитате

Апетитът за глухарчета расте