Проучване на консумацията на зеленчуци в цял свят разкри кои са държавите, в които те са най-застъпени на трапезата. Данните са актуални за 2020 г., като може да се правят сравнения с нивата на консумация до далечната 1961 г., научаваме от специализирания сайт Our World in Data, който се позовава на статистика на университета Оксфорд, базирана на данни от ООН.

Най-големите потребители на минерални торове в Европа

През 2020 г. страната, в която се консумират най-много зеленчуци, е Китай - 384.25 кг на година. Средно статистически един китаец яде по килограм на ден. Това количество е еквивалент на три глави броколи например.

След Китай са Хърватия, Албания, Гвиана, Северна Македония, Таджикистан, Тунис, Турция, Узбекистан и Босна и Херцеговина.

България е далеч надолу в класацията, като от нея научаваме, че през 2020 г. сме консумирали по 86.57 кг зеленчуци на човек за година. За сравнение през 1961 г. този показател е бил 104.26 кг на година, а през 1980 г - 117.46 кг на година. През 2000 г. той е значително по-висок. Тогава средно всеки българин е слагал на трапезата си в рамките на година по 140.17 кг зеленчуци.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Топ 10 на най-скъпите плодове в света

Най-добрите породи пилета за начинаещи

Страните с най-много пчелни кошери в Европа