Стопаните все още чакат индикативния график за оторизация на субсидиите по схемите на Директните плащания за Кампания 2023. Със или без него първото плащане - това за преходната национална помощ за говеда, е вече направено.

ДФЗ: Преведени са над 90 млн. лева за газьола

Междувременно, ако все още не сте подали годишния си отчет за 2022 г. към Националния статистически институт (НСИ), все още може да го направите онлайн. В противен случай има твърде голяма вероятност да се водите неактивен фермер.

За да не пропуснете някой срок, сме събрали всички важни дати накуп. Своевременно ще допълваме с актуална информация в момента, в който се появи.

Преходна национална помощ за овце майки и кози майки

 

Второто директно плащане за новата кампания се очаква да бъде интервенцията за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството. Одобрените средства са до 22 556 055 лв. Ставката все още не е определена. За сравнение миналата година плащането в пълен размер от над 21 млн. лв. беше направено на 11 ноември 2022 г. при ставка от 41,07 лв.

Втора кризисна помощ за слънчоглед

 

До 10 ноември се кандидатства за подпомагане по втората схема за извънредна финансова помощ на земеделски стопани, отглеждащи слънчоглед. Документи  се приемат в Областните дирекции на ДФЗ. Бюджетът на помощта е 19 108 166,00 лв., които се очаква да бъдат изплатени до края на годината.

De minimis


Oбщо 47,5 млн. лв. по програма de minimis са осигурени от Правителството. На 6 ноември ще се състои първа работна среща с браншови представители, за да се обсъди методиката на разпределяне между секторите. 

Центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци

 

До 22 декември е отворен приемът за изграждане на центрове за съхранение на плодове и зеленчуци. Бюджетът от 15 млн. лв. е осигурен по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 300 000 лв., а максималният - 2 346 960 лв. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50%.

Прием за инвестиции по Плана за възстановяване

 

До 20 декември тече прием по процедура „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Бюджетът е малко над 318 млн. лв. Минималният размер на допустимите разходи за един проект е 30 хил. лв. без ДДС, а максималният – 1 млн. лв. без ДДС. Безвъзмездната финансова помощ ще бъде в размер на 50% от одобрените разходи.

Първи прием за лозаро-винарите

 

До 30 ноември тече приемът по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Бюджетът е малко над 21,3 млн. лв. Подпомагането е в размер на до 75% от одобрените разходи. С всички правила за прилагане на интервенциите от Стратегическия план в лозаро-винарския сектор може да се запознаете ТУК. Вижте как се попълва заявлението за преструктуриране на лозя.

Деклариране на зърно

 

До 30 ноември всички производители, обработващи поне 5 дка със зърнени култури, ежегодно подават декларация за произведените царевица, соя, слънчоглед (Приложение № 3) и оризова арпа (Приложение № 5). Декларирането на произведените обикновена пшеница, твърда пшеница, ечемик, ръж, овес, тритикале и рапица изтече на 30 септември.

Срокове за заявяване на пасища по споразумение

 

До края на октомври собственици и/или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ, можеха да подадат заявление по образец за участие в споразумение. Вижте какви са останалите срокове по прилагане на разпоредбите на чл.37ж от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Пререгистрация за новата стопанска година


От началото на октомври вече тече пререгистрация на земеделските производители за новата стопанска година. Фермерите или упълномощени от тях лица представят актуална информация за дейността си чрез попълване на анкетна карта с анкетен формуляр. Крайният срок е обвързан с последната дата за подаване на заявленията за Кампания 2024. Регистрация на нови земеделски производители се прави през цялата година.

Разсрочване на кредити

 

От 13 до 30 ноември животновъдите, които са взели кредити от ДФЗ през периода 2008-2012 г., могат да кандидатстват за тяхното разсрочване с още една година. От тази възможност могат да се възползват кредитополучатели с отсрочени кредити до 27 ноември 2023 г.