6017 животновъди получиха общо над 31 млн. лв. по интервенцията „Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството“ (ПНДЖ1), съобщиха от ДФ „Земеделие“. 

Ясни са ставките за преходната национална помощ за говеда и биволи

 

За втора поредна година ДФЗ превежда националните средства по банковите сметки на фермерите в пълен размер, уточняват от Разплащателната агенция. 

Ставките по интервенцията ПНДЖ1 са определени със Заповед на министъра на земеделието и храните. В заповедта е разписано, че за едно допустимо за подпомагане животно стопаните получават подпомагане, в размер на 73,75 лв. за говедо и 129,06 лв. за бивол. Година по-рано те бяха значително по-високи -по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, ставката за говедо беше 192,57 лева, а за бивол - 337,00 лева. 

 Право на подкрепа по интервенцията имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани към 31 декември 2018 г. Към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания фермерите трябва да отглеждат в стопанствата си, отговарящи на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, поне 50 % от референтния брой животни.