Публикацията, че 4400 фермери се водят неактивни земеделски стопани поради това, че не са подали годишни отчети към Националния статистически институт, предизвика доста остри реакции от страна на много наши читатели.

Целта ни не беше да стресираме тези фермери, техните семейства и близки, а да светнем червената лампичка, че трябва да се намери решение и тези хора да не останат без подпомагане.

За да не сме голословни, направихме официално запитване към Министерството на земеделието и към Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Отговор засега получихме единствено от Фонда. Нашите въпроси бяха следните: 

•    Бихте ли потвърдили, че декларации могат да се подават в НСИ и в момента?
•    Вярно ли е, че дори фермерите да не са подали такава декларация в НСИ, ДФЗ ще провери служебно декларациите им в НАП и тогава ще направи дължимото им директно плащане?

Предоставената от ДФЗ информация публикуваме без редакторска намеса.

Още преди началото на Кампания 2023 (на 08.02.2023 г.) Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) информира кандидатите по интервенциите за директни плащания, че съгласно изискванията на чл. 54 от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) ще извършва проверки за спазване на изискването за „Активен земеделски стопанин“. 

Проверките се правят въз основа на данните във всички налични регистри (включително и външни на ДФЗ бази с данни). Това включва както годишните отчети за дейността (ГОД) за предходната година, подадени в Националния статистически институт (НСИ), така и на данните от годишните данъчни декларации, подадени в Националната агенция за приходите (НАП).

ДФЗ категорично не може да пристъпи към одобрение на подпомагането и оторизация, преди да е постигнато достатъчно ниво на сигурност, че предоставените на Р България европейски средства ще бъдат разходвани правомерно.

Земеделските стопани, които са осъществили стопанска дейност през отчетната 2022 г. и не са подали годишен отчет за дейността (ГОД) за 2022 г. в определените срокове, имат възможност да направят това по електронен път чрез Информационната система “Бизнес статистика” на НСИ. 

Редактиране на стари отчети не е позволено, но по отношение на информация, отнасяща се до възможности и срокове, свързани с дейността на Националния статистически институт, би следвало тя да бъде получена и потвърдена от съответната институция.

 

Не липсват коментари и в социалните мрежи. Фермер споделя, че двама негови колеги, които не са подали отчет в НСИ, са звънели във Фонда и при направена справка по УРН в системата излиза, че са неактивни. Желателно е всеки да си направи такава справка. Уточнението е, че и в момента счетоводството може да подаде документи към НСИ, които ги обработват и ги препращат към Фонда.