На няколко пъти земеделският министър Кирил Вътев подчерта, че държавна помощ по de minimis ще се отпусне само на малките стопанства, като уточни, че това са тези, които отглеждат до 150 говеда, до 300 овце или до 300 дка.

Вижте още: Животновъди искат спешни мерки за спасяване на българското мляко

По европейски регламент обаче тази държавна помощ има таван от 50 000 лв., който трябва да се спазва. Никъде стопанствата не се делят на малки, средни или големи. Затова представители на животновъдни организации настояват за неговото спазване. Ето какво коментираха те след пресконференция в БТА.

Мария Степанчева, Асоциация на биволовъдите в България

 

На срещата с министър Денков по време на протестите никога не сме говорили de minimis да се даде само на най-малките производители. Тази помощ е малка и се дава за три години. Редно е да бъде получена от всички до достигане на тавана, определен с Европейски регламент. Помощта е извоювана за абсолютно всички животновъди, защото търпят едни и същи загуби заради лошите климатични условия, икономическата криза и войната в Украйна.

Помощта по de minimis можеше вече да бъде изплатена, а дискусията още не е започнала. На 6 ноември ще имаме първа работна среща, за да се разберем за методиката на разпределяне между секторите. Следват куп други процедури, решение на Управителен съвет на ДФЗ, изготвяне на указания, подаване на документи. Така че във времето ние виждаме изплащането на помощта чак през декември.

Бойко Синапов, Обединени български животновъди

 

Отново подчертавам, че държавната помощ по de minimis има таван до 50 000 лв. Не трябва да има ограничение на животните. Средните и големите стопани вече са го достигнали. Те няма да вземат така или иначе. 

Пенка Христова, Институт на жените фермери в България

 

Министър Кирил Вътев обяви, че de minimis ще бъде само за малките производители. Но това е малка помощ - тя така или иначе е точно за тях.

 

Един друг таван, този за Украинската помощ, също е на дневен ред. Ако Европейската комисия разреши, неизплатените малко над 44 млн. лв. ще бъдат преразпределени на фермите с повече животни, достигнали тавана за помощта в размер на до 250 000 евро.

Според Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България земеделският министър трябва да прояви по-силна воля и средствата да бъдат изчистени още до края на тази седмица.

“Така правят в другите нормални държави. Взема се решение на Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” и парите се изплащат. Това е колективно решение за справедлива кауза. Не сме чули някой да бъде съден от Европейската прокуратура за колективно решение”, коментира за Агри.БГ Зоров.

На въпроса ни дали падането на тавана няма да ощети по-малките фермери, той отговори така: “Ние не говорим за помощ - това е компенсаторна ставка. Когато вие получавате помощ на глава животно, а аз не - тогава какъв конкурент съм ви. Това не изкривява ли единия пазар?”, попита реторично браншовият представител.