С бюджет от 15 млн. лева без ДДС стартира прием на предложения за извършване на инвестиции по направление „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“, предвидена в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от пресофиса на Министерството на земеделието. 

Финансовата подкрепа е насочена към инвестиции, които допринасят за предлагането на продукти, отговарящи на потребностите на крайния потребител. Очаква се процедурата да спомогне за повишаване на конкурентоспособността на производителите, включително групите и организациите на производители в сектора. 

Предстои да се финансират дейности по изграждане, ремонт и/или реконструкция на сгради и други недвижими активи, свързани със съхранение и/или подготовка на продукцията за продажба. Допустими са разходите за закупуване на машини, съоръжения и оборудване, използвани за съхранение и складиране на продукцията, както и такива, чието предназначение е свързано с подготовка на продукцията за продажба. 

Възможно е закупуването на специализирани транспортни средства, включително и хладилни камиони за превоз на продукцията, произвеждана от кандидата, както и машини използвани за вътрешно цехов и вътрешнозаводски транспорт. Допустимо е и финансиране при доставка и монтаж на машини, оборудване и инсталации за производството на енергия от фотоволтаични системи за собствено потребление.

Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 300 000 лв., а максималният - 2 346 960 лв. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50% от общия размер на допустимите за подпомагане разходвани средства. 

Одобрените проектни предложения трябва да бъдат изпълнени до 18 месеца от датата на подписването на договора, но не по-късно от 30 юни 2025 г.

 

Насоките за кандидатстване са публикувани на електронната страница на МЗХ, както и в Информационната система за управление и наблюдение (ИСМ-ИСУН 2020), раздел НПВУ.

Предложенията ще се подават по електронен път чрез ИСМ-ИСУН 2020, раздел НПВУ с използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), на следния интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/