Австрийският но-тилър Ханс Гнауер е успял да намали трикратно количеството глифозат, което използва в производството си. Как го е постигнал, какво сеитбообръщение прилага във фермата си край Виена и как фермерите в Австрия гледат на технологията no-till - Ханс Нава разказа в интервю за Агри.БГ: 

Ханс, представете се и разкажете повече за фермата си - колко е голяма, какво е сеитбообращението?

Казвам се Ханс Гнауер, но-тил фермер в Австрия. Аз съм заместник-председател на Националната асоциация Boden Leben (Асоциация за консервационно земеделие - бел.автор) и също така съм в борда на Европейската федерация за консервационно земеделие (ECAF).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Проф. Готлиб Баш за консервационното земеделие и високите цели на Зелената сделка

Управлявам ферма на около 60 километра северозападно от Виена. Имам 1650 дка обработваема земя. Около половината от площите са с пшеница, следвана от маслодайна рапица. След това имам много покривни култури през лятото. Също така отглеждам лен, соя и бял трън. Белият трън има широко приложение в лечението на чернодробни заболявания. Отглеждам и мак.

Следва захарно цвекло, разбира се, както и картофи. Доста е смешно но-тил фермер да отглежда картофи, но работи.

По no-till технология ли са картофите?

С минимална обработка на почвата. Няма друга възможност.

Имате много богато сеитбообращение. Обичайно ли е в Австрия?

Не, не е обичайно. Искам да има разнообразие в сеитбооборота.

Заедно с no-till ли започнахте да диверсифицирате културите?

Не, правя разнообразен сеитбооборот през последните 20 години. По-добре е за почвата, по-добре е за растенията. Има по-малко болести и по-малко вредители.

От колко време работите по технология без оран?

Работя от 2020 г., само четири години. Но преди това намалих обработките на почвата до минимум. И в някои случаи правих no-till, но само при няколко култури, като захарното цвекло. Няколко пъти се опитвах със старата си сеялка да направя директна сеитба, без обработка, но машината не е създадена за това. Така че имах някои проблеми. Смених сеялката през зимата на 2019 г. и 2020 г. беше първата година по no-till за мен.
 



Kак австрийските фермери приемат технологията no-till?

Ние сме малка общност, която постепенно се разраства. В моя регион имаме около 500 милиметра дъжд на година - достатъчно, за да могат и конвенционалните ферми също да имат добри реколти. В такива години имаме един и същ добив. В години, в които вали по-малко обаче, ние имаме по-добри добиви. Но конвенционалните фермери не виждат това. Те не ни вярват. Така че, макар и да звучи малко смешно, имаме нужда от повече години със сухи и горещи условия, за да покажем предимствата на no-till. И след това мисля, че общността ще расте още повече.

Разкажете повече за Вашия опит с намалената употреба на глифозат.

През годините с много опити, успях да редуцирам употребата на глифозат тройно. Когато глифозатът се смеси с нещо, което активира метаболизма на растението, като борна киселина, например, процесите в растението се активират и се повишава ефективността на усвояване на веществата.

Знаете, че особено през сух и горещ период, растението се пази от горещината и сушата, като си затваря устицата, и каквото и да пръскате върху него, то усвоява по-малко от необходимото. Ето защо, когато се прилага хранене на растението с борна киселина,  например, тя трябва да се прилага рано сутринта. Така растението се активизира и “яде” повече от това, с което сме го напръскали. 

Ако вземем пример с българската ферма, която посетихме - те прилагат 300 мл./дка глифозат с 5 л. вода на декар. В този случай количеството на глифозата може да се редуцира до 100 мл./дка, като задължително се добави и борна киселина - 50 гр./дка.

Има значение последователността, в която се добавят компонентите - първо се слага водата, след това борната киселина, аз добавям и лимонена киселина, за да омекотя водата, защото не я филтрирам предварително. И накрая се добавя глифозатът в разтвора. Последователността е важна, защото ако първо се смесят концентратите  (киселината и глифозата), може да направят реакция помежду си.

И ако нормално действието на глифозата се вижда след 10-15 дни, то при смесването му с борна киселина, ефектът се вижда само след 4-5 дни.