Как се отглеждат зеленчуци, билки и цветя и какви грижи изискват растенията – това ще научат малчугани от Добрич на опитно поле в „Чудната градина“. Социалното предприятие ще бъде домакин на открити уроци и опити за деца от 4 до 11 години. Идеята на „Чудната градина“, в която работят млади хора с интелектуални затруднения, е създаването на пространства за интерактивни обучителни сесии на открито, работилници и събития. 

Всичко това ще се осъществи по проект на стойност 14 350 лв. „Многообразие и равенство в Чудната градина“, който е спечелен по финансираща програма под патронажа на омбудсмана Диана Ковачева. 

„Това е социалното предприятие, което дава работа на младежи с интелектуалки затруднения. Разполага с терен от 18 дка в градска среда в близост до голямо СОУ и три детски градини. По време на интерактивните обучителни сесии на открито, всички малки гости ще имат възможността да видят и научат как се отглеждат различните сезонни зеленчуци, цветя, билки и горски видове“, посочват от пресцентъра на омбудсмана.

Това е първият спечелен проект през 2024 г. за „Чудната градина“, допълват от социалното предприятие в Добрич. Идеята не е нова, в оранжериите през летните месеци е пълно с деца от училища и детски градини, които се запознават с преките дейности по отглеждането на зеленчуци.