От 2023 г. със специален закон в Молдова е забранена промяната на статута на пасищата в страната, разказа за Агри.БГ министърът на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова Владимир Боля.

Така в страната се стремят да ограничат разораването на пасищата в полза на зърнопроизводството и да спасят животновъдния сектор, коментира още той по време на посещение в овцевъдна ферма у нас заедно с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. 

Тъй като в Молдова не се отглеждат твърде много животни, зоотехнически нямаме много голяма дейност, част от земите не са използвани, част от пасищата не са използвани твърде активно и затова кметовете започнаха да сменят предназначението на пасищата. Зърнопроизводителите приеха много негативно този закон, тази промяна”, каза още той и допълни: “Но ако искаме да развиваме селските райони, ако искаме хората да имат там работа, да отглеждат животни, както професионално така и просто в домакинствата, трябва да запазим пасищата”, бе категоричен Боля. 

В Молдова в момента да арендоват пасища имат право само ферми, които наистина отглеждат пасищни животни. 
Земеделският министър на Молдова бе изключително впечатлен от посещението си в овцевъдната ферма на Галина Мирчева в плевенското село Петревене. Той сподели, че в южната част на Молдова се отглеждат много овце. 

“Там е доста засушен район и за това културите от втората категория, като пшеница или слънчоглед не успяват да растат. И поради тази причина искаме да разработим стратегии за развитието на ферми за овце и за кози”, сподели Владимир Боля. 
Предвижда се да бъде организирано посещение на голяма делегация от страната, която да включва производители и фермери, които да обменят опит с българските си колеги. 

До 1 юни 2025 г. се предвижда Молдова да се възползва от облекчение при износ към ЕС на 7 групи продукти, съобщи за Агри.БГ молдовският земеделски министър. “От тези седем категории Молдова се възползва от намалението за само за четири - ябълки, череши, десертно грозде и сини сливи. Внасяме млечни хранителни продукти, кашкавал, макаронени изделия, бисквити, като търговският баланс е в полза на Молдова”, коментира още Владимир Боля.