Институтът по животновъдство е основната организация във Франция, която работи с животновъдите и предоставя информация и подкрепа за развитие на френското животновъдство. 

Четете още: Кирил Вътев: Договаряме с Франция сътрудничество за по-добра селекция


На пръв поглед ще си кажем – и ние имаме такива институти, които трябва да помагат на животновъдите. Сравнението в този случай обаче не е подходящо. 

Нашата работа е свързана с увеличение на ефективността, производството и конкурентоспособността на френското животновъдство. Ние разполагаме със сериозен екип – 350 сътрудници, които работят на място с фермите, за да внедрят в тях иновации, да увеличат тяхното производство и да ги направят по-успешни“, коментира пред Агри.БГ Филип Аме, директор на Бюрото за междунардно сътрудничество от Института по животновъдство на Франция след среща с министър Кирил Вътев, която се проведе в рамките на най-голямото животновъдно изложение в Европа – „Sommet de l'Élevage". 

Всъщност Институтът по животновъдство във Франция е асоциация на животновъди.

„Признати сме като национален институт по животновъдство от държавата, но в действителност това е организация на животновъди. Чисто технически ние имаме мисията да въвеждаме всичките новости и да подкрепяме през целия път животновъдите, да ги внедряват и да ги използват в тяхната практика“, уточни Аме. 

Той обясни, че това е частна организация, тъй като е призната от държавата да предоставя услуги на животновъдния сектор, следователно получава и субсидии за извършване на тази дейност.

„Всъщност самите животновъди предоставят средства, но държавата ги събира и разпределя, а не става дума за директна вноска от земеделските стопани към бюджета на института. Това не е точно такса или данък, тъй като приносът от животновъдите е на доброволен принцип“, сподели още Филип Аме. 

100% от работата на института е посветена на научни изследвания и търсене на нови възможности. Организацията предоставя различни услуги, включително и на международно ниво и за тях получава заплащане. 

Във Франция има национален институт за иновации и разработки и Институтът по животновъдство работи тясно с него, за да внедрява в практиката специфични решения за животновъдния сектор. 

Кой има тежката дума?

„От една страна държавата изпълнява своите функции чрез законодателство и чрез контролните си функции, но тъй като ние сме организация на самите животновъди, по-скоро те решават насоките за развитие и внедряване на иновациите и те са тези, които избират политиката, която води института“, споделя още френският специалист. 

От института генерират иновациите, но не ги въвеждат пряко в самите животновъдни ферми. Регионалните структури на земеделските камари са тези, които използват резултатите от научния труд и те ги въвеждат и дават съвети на животновъдите. 

Животновъдите са добре запознати с европейските възможности финансиране. Те решават как искат да се развива тяхната ферма и намират начини да внедрят в нея всички постижения, използвайки европейски средства и собствени вложения.

Сред последните разработки на Института по животновъдство във Франция са подготовка на програми за развитие на околната среда, за екологичния преход и за задържане на младите хора в земеделието. 

След срещата на Кирил Вътев с Филип Аме стана ясно, че България и Франция ще си сътрудничат в областта на селекцията при едри и дребни преживни животни в месодайно и млечно направление.  
Филип Аме е поел ангажимента да осигури финансирането по това сътрудничество, а България ще трябва да поеме само 10%.