Италианска система за мониторинг обещава да се превърне в идеален помощник на производителите на пшеница и грозде, предлагайки икономически и екологични ползи. Тя прогнозира рисковете от вредители и болести и дава ценни съвети. Създателите й целят да намалят щетите по културите и употребата на пестициди, информира Ypaithros.gr.

Агроиновации: Как да подобрите торенето?

Платформата Smart Meteo информира фермерите, предоставяйки им седмични доклади за времето. В тях са събрани данни от над 100 метеорологични станции. Системата предоставя също специализирана информация за културите, етапите им на развитие, както и рисковете от възможни вредители и огнища на болести.

Ценните данни се съхраняват по категории в зоните на наблюдение. Ясно обозначени са местата, където са регистрирани болести или вредители.

Полезна функция на италианската платформа е, че тя предупреждава земеделските производители при потенциални рискове от зарази и препоръчва предпазни мерки и лечение.

Докладите за времето са достъпни безплатно на уебсайта на Smart Meteo, споделя координаторът на проекта Алесандро Сдога.

Като потребители на сайта имате достъп до специализирани услуги в зависимост от културата, която отглеждате – лозя, зърнени култури или маслини. В момента разработчиците създават специализирани приложения за мониторинг на земеделските площи.

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Аеропоника: Как се отглежда храна в мъгла

Кооперациите - двигател на селското стопанство

Зърнопроизводител: Печалба и инвестиции тази година няма да има