На 4 юли Сърбия отбеляза Международния ден на кооперациите. По случай празника министърът без портфейл в правителството на Сърбия и съпредседател на Националния съвет за възраждане на селските райони Милан Кркобабич изпрати поздравления до всички кооперативи и членове на кооперации в страната, информира Agromedia.rs.

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

"Вярвайте в системата на кооперациите, защото, спазвайки принципа на неутралитет, според който всички са равни, те дават отговори на всички настоящи предизвикателства пред икономиката и сигурността. Кооперациите в Сърбия не спряха да работят дори по време на пандемията от COVID-19", каза Кркобабич.

Министърът е радостен, че през последните три години духът на кооперациите и доверието към сдруженията са се завърнали в Сърбия в рамките на акцията "500 кооперации в 500 села", за което свидетелстват 722 новосформирани кооперации.

Кооперативната система на Сърбия се засилва с всеки изминал ден. Тя е надежда и шанс за икономическото съществуване на десетки хиляди домакинства.

"Днес в Сърбия има около 35 000 членове на кооперации и повече от 100 000 подизпълнители. Регистрирани са около 4500 кооперации, от които 2500 са активни, а 2000 са селскостопански. Това е голям потенциал, който може да бъде силен лост за икономическо развитие, особено в селата на Сърбия", допълва Кркобабич.

По думите му съвременните кооперации формират силна световна икономическа система, обединяваща над милиард души във всички сфери на селското стопанство, търговията, занаятите и др.

Министърът без портфейл използва случая, за да подчертае, че е горд, че Сърбия е един от 12-те основатели на Международния кооперативен съюз в Лондон през 1895 г.

Първата кооперация на територията на днешна Сърбия е основана в Бачки Петровац, АП Войводина, през 1846 г. и е третата кооперация в света. Докато кооперативите в Сърбия ги има и страната е член на международна  кооперация, тя няма за какво да се тревожи, категоричен е Милан Кркобабич.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тревоги за субсидиите: Какви заплахи се крият в новите стратегии?

Кооперации без председатели работят във време на криза

Десислава Танева: Удължени срокове има и за кооперациите