Много ни е тревожна жътвата тази година, каза по БНР Мариела Йорданова, зърнопроизводител и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Абсурд: Най-плодородната земя у нас дава най-ниски добиви

Официалното откриване на тазгодишната жътвена кампания и зажънването на ръжта по международния проект "Хляб на мира" беше отменено заради коронавируса, а първите резултати от събирането на зърнената реколта не са добри.

В Добруджа става дума за добиви от 0 до 300 кг/дка пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг/дка, информира  Мариела Йорданова

Сега влизаме в рапицата и там надеждата не е особено голяма. Малко по-добре е в Северозападна и части от Южна България, където добивите са по-прилични. Много е зле положението в Бургас, Сливен, Ямбол, Нова Загора. Вече сме притеснени и за пролетниците, на които възлагахме големи надежди. От това засушаване вече страдат царевицатаа, слънчогледът и другите пролетни култури. Надяваме се прогнозите за толкова сухо и горещо лято да не се сбъднат.“

Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата, каза още браншовикът.

Представителят на зърнения сектор заяви, че по-малките количества не означават директно по-високи цени, тъй като зърното е борсова стока, а България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки.

Мариела Йорданова: Печалба няма да има. Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март. Инвестиции в зърнопроизводството тази година няма да има. Дано да няма социално напрежение, защото в много райони собствениците на земеделска земя разчитат на рентите, за да си покрият битовите и комунални разходи през зимата. 

Истината ще лъсне с пълна сила, защото нивата на рентите и цените на земеделска земя към този момент и през последните няколко години вече не са пазарно оправдани. Това е заради тежка конкуренция, ескалиращо надпреварване за земя."

Йорданова коментира и защо зърнопроизводителите не разчитат на застрахователните компании в такива тежки години като тази. Тя сподели, че знае само за една компания, която предлага застраховка за суша, което определи като „плахи опити“

Управление на риска от климатични аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска, заяви Мариела Йорданова. 

На финал браншовикът припомни: „Освен производители и ползватели на земя, ние сме и работодатели. Хиляди хора зависят от нашите решения, а тази година и от нашата психическа устойчивост“.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Жътва: Тържественото зажънване се отменя

Има надежда: Добри добиви от пшеница край Дунава

Пропаднали площи с пшеница и в Сливенско