Пазарните тенденции в съседни страни може да са добър източник на идеи за разширяване на разнообразието от отглеждани култури. В Румъния например напоследък доби сред малките производители доби популярност слонският чесън. Този сорт има сериозно предимство - при нормални условия една скилидка достига 300 грама. Освен това скилидките са големи и лесни за почистване, а вкусът не притежава „пикантността” на другите сортове чесън, пише Agrointel. 

Дамите в селското стопанство: Веселина Ралчева

Слонският чесън (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) е растение, което принадлежи към семейството на чесъна. Произхожда от Централна Азия. Името му идва от размера на луковиците му, които могат да достигнат впечатляващи размери. На вкус слонският чесън е подобен на обикновения, но може да е по-малко интензивен и по-сладък в сравнение с него. Слонският чесън също може да има по-малко влакнеста текстура, което го прави по-лесен за рязане и използване в кухнята. Обикновено в една глава има 4-5 скилидки, като общото тегло достига 250-300 грама. 

Как се отглежда слонски чесън? 

На първо място, за да отглеждате слонски чесън, трябва да разполагате с подходяща почва. Тя трябва да бъде влажна, добре дренирана и огряна от слънцето. Повдигнатото легло е идеално. Ако засаждате през есента, можете да помислите за мулчиране със слама около луковиците. Избягвайте да засаждате площи, директно изложени на вятър или бури, защото чесънът може лесно да се счупи поради дългите стъбла.

Самото отглеждане на чесъна е подобно на това на обикновения. Скилидките се засаждат в добре подготвена, чиста от плевели почва със заострен край нагоре на дълбочина 10-15 см. Разстоянието, на което се засажда, е 20-30 см, за да има достатъчно място за развитие в земята. В идеалния случай садете през есента, тъй като така ще разполагате с по--дълъг вегетационен период. Пролетното засаждане обаче също върши работа.

Грижата за реколтата от слонски чесън изисква плевене и осигуряване на вода през сухите периоди. Поддържайте почвата около растенията чиста от плевели и поливайте редовно, като внимавате почвата да е равномерно влажна през цялото време, но не и подгизнала. Подобно на обикновения чесън, слонският чесън произвежда цветя на върха, които черпят енергия от растението и трябва да бъдат премахнати. Освен това могат да се консумират като годни за консумация, могат да се приготвят подобно на аспержите, лесно се пържат и стават отлична гарнитура.

Слонският чесън има малко вредители и болести. Пазете го от охлюви, лукова мука и бяло гниене.

Прибирането на реколтата от есенното садене е през лятото, от юни до август. Беритбата се извършва, когато горните листа на растението започнат да изсъхват и покафеняват. Това показва, че луковиците са достигнали зрялост.

Производството на слонски чесън на хектар може да варира значително в зависимост от няколко фактора, включително почвени условия, климат, използвана селскостопанска технология и специфичния сорт отглеждан слонски чесън. Обикновено средният добив на хектар за слонски чесън може да варира от 5 до 10 тона на хектар. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Цветелина Недкова: Биволи се гледат лесно, ако имаш мерак

Облепихата - култура, от чиито листа също може да се печели

Как ESG ще промени земеделието?