Напоследък все повече се говори за ESG в селското стопанство. Това кара много земеделски производители да започнат да търсят отговора на въпроса - що е то ESG? Днес поглеждаме към австралийския опит. Местният сектор се подготвя за промените, които ще настъпят в начина на правене на земеделие, пише ABC. 

Перспективите пред земеделието през погледа на ESG

Какво означава ESG? 

ESG обхваща три основни области: околна среда (касае фактори като здравето на почвата и емисиите) социална сфера (например отговорно снабдяване и ангажиране на служителите) и управление (безопасност на храните и работата). 

Според Кармел Онионс, национален директор на агробизнеса на CommBank, ESG наподобява бизнес трус, тъй като побира в себе си много очаквания към фермерите - как произвеждат, как продават продукцията си и как говорят за себе си. 

Това е набор от насоки, които навигират бизнеса как да се грижи за околната среда и хората, казва ръководителят на корпоративната ESG стратегия на KPMG Робърт Пул.

На този етап проблемът при насоките на ESG се корени във факта, че те нямат национален или глобален стандарт. Вместо това са отворени за тълкуване от различни бизнеси. 

С повече от 30 различни индустриални ESG модела в момента в Австралия, включително рамки от секторите на говеждото, млечните продукти и овцете, Пул каза, че тежестта на доказването на положителен ESG статус все още може да падне върху отделните фермери.

Трябва да знаеш колко емисии генерираш

От декември 2022 г. всички земеделски производители в Нова Зеландия са длъжни да изчислят своите емисии на парникови газове и трябва да имат писмен план за тяхното управление до декември 2024 г.

Пул не вижда как е възможно земеделието в бъдеще, без производителите да знаят какви парникови газове генерират. Затова прогнозира, че тази „форма на отчитане на базово ниво“ може да е необходима както чрез правителствената, така и чрез корпоративната политика.

„Със сигурност днес големият ход е да започнем да разработваме системи за данни, които могат да измерват ESG възможно най-ефективно“, допълва специалистът.

„Трябва да изградим база данни, за да докладваме цялата верига на доставки”, отбелязва още той. 

Как ESG ще се отрази на пазарите?

Анализаторът на селскостопанския пазар Мат Далглиш смята, че изпълнението на определени ESG критерии може да бъде разликата между навлизането и изключването от експортните пазари.

„Тези, които участват в ESG, може да не получават непременно премия“, отбелязва той, но допълва, че ако като фермер, не сте “в състояние да демонстрирате определени ESG критерии, които удовлетворяват крайния клиент, тогава можете да загубите достъп до определен пазар”. Това може да бъде последвано от отстъпки в цената.

Според Мат Далглиш специфичен пазар е Европейският съюз. Там селскостопанската политика се счита за много „по-екологична“ от тази на Австралия.

„Ако австралийските фермери не изпълнят зелената програма на ЕС, тогава можем да видим тарифи или бариери за навлизане на този пазар“, казва той.

Има повече пазарни възможности в ESG, вярва Кармел Онионс. 

Засега концепцията е неясна за мнозина

За Фиона Конрой, която отглежда говеда и мериносови овце на полуостров Беларин във Виктория, концепцията за ESG все още е твърде нова, за да бъде напълно разбрана.

„Сега чуваме за това, но е като светлината на камион в далечината. Всички говорят за него но хората не знаят какво да правят“, казва Конрой. Тя допълва, че макар днес да се чува “малко бърборене”, след време ще се разшуми много и пазарите ще последват сигналите. Затова фермерите се нуждаят от надеждни и достоверни насоки. 
 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как агролесовъдството може да смекчи последиците от промените в климата?

Нарцисите - новата надежда за справяне с емисиите от метан във фермата

Фермери се опитват да създадат нова продуктова ниша