Февруари ще донесе повече валежи в сравнение с януари, но в редица райони на страната те ще бъдат под нормалните за този месец от годината. На много места засушаването ще продължи.

Търсят къде изтичат язовирите

Предстоят крайности в температурите. Максималните ще достигат 22 градуса, а минималните ще паднат до минус 10 градуса в средата на февруари, стана ясно от месечната прогноза на агрометеоролога Дукена Жолева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Дукена Жолева: "Високите температури през последната седмица от януари нарушиха дълбокия покой при есенните посеви в голяма част от полските райони на страната."

Експертните очаквания са, че през първото десетдневие на февруари агрометеорологичните условия в България ще се определят от температури над климатичните норми. 

Земеделец: Сушата е чумата в земеделието

Месецът ще започне с топло за сезона време със средноденонощни температури, които значително надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. 

При очакваните необичайно високи температури - до 17-22 С, има голяма вероятност да се наруши принудителния покой при раноцъфтящите овощни видове - бадем, кайсия, праскова, череша.

В края на първото десетдневие агрометеорологичните условия рязко ще се променят. Очаква се съществено понижение на температурите, като това ще възпрепятства вегетацията на есенните посеви и преждевременното - нежелателно, развитие при овошките.

През повечето дни от второто и третото десетдневие на месеца температурите ще бъдат близки до нормите за периода. Застудяването ще задържи развитието на зимуващите земеделски култури в по-голямата част от страната. Изключения са възможни при зимните житни култури в крайните южни и югоизточни райони през последната седмица от месеца.

През февруари прогнозираните минимални температури - до минус 10 градуса, са по-високи от критичните за зимните житни култури във фазите трети лист и братене.

Дукена Жолева: "Тези стойности на температурите в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще представляват опасност само за най-изостаналите в развитието си посеви, които зимуват в начален стадий на листообразуване (1-2лист)."

Прогнозираните валежи през месеца ще бъдат около и под нормата. Те ще подобрят влагозапасите предимно в 50-сантиметровия почвен слой. Тези валежи ще допринесат за преодоляване дефицита на влага при зимните житни култури в горните почвени слоеве, довел до пожълтяване на част от пшеничните посеви на места в източните райони на страната - Провадия, Девня, Шабла, Карнобат. 

Най-накрая дъжд, но отново без стопанско значение

В по-дълбоките почвени слоеве запасите от влага ще останат незадоволителни за сезона.

През февруари в години без климатични аномалии почвените влагозапаси в 100-сантиметровия слой обичайно са достигнали нива, близки до пределната полска влагоемност.

Месецът ще предложи по-подходящи условия за провеждане на следните сезонните агротехнически мероприятия: резитби в лозовите и овощните насаждения, зимни растителнозащитни пръскания при овошките, подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури (грах, фий, овес, пролетен ечемик), ще има  през повечето дни от първото и третото десетдневие.

Пшеничните посеви трябва да се обследват за плътността на полската полевка. Прагът на икономическа вредност (ПИВ) е 1 активна колония/дка). Необходимо е обследване и за вредната дейност на успешно презимувалите ларви на обикновения житен бегач (ПИВ - 5 ларви на кв. метър).

При плътност на вредителите над прага на икономическа вредност трябва при първа възможност - когато условията позволяват, да се проведе химическа борба, съветва агрометеорологът.

Вижте още:

Бедствие на запад: Есенниците измръзнаха, пролетниците са под въпрос

На места пшеницата започна да жълтее

Поглед назад: Влагата в Североизточна България е наполовина