Проблемът със сушата навсякъде е еднакъв. Няма сняг в цялата страна. Язовирите са празни. На места пшеницата започна да жълтее, защото има нужда от влага.

Тревожно: В пъти по-малко почвена влага

Така Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, коментира за Агри.БГ състоянието на есенниците през тази стопанска година. 

„В различните части на страната посевите се намират в различен етап на развитие. Поначало те трудно изникнаха и то чак през месец ноември. Беше доста сухо. Братиха. Топлото време спомогна за това“, спомня си Костадинов. 

Липсата на влага обаче продължава да ги тормози и положението не е никак розово.

„В момента есенниците са на един такъв период, в който отпадат братя. Пшеницата като всяко живо същество се саморегулира. Поради тази суша посевите ще започнат да оредяват“, опасява се зърнопроизводителят.

Костадин Костадинов: „Единственото, което се молим, е да завали дъжд. На този етап друго не може да се направи.“

И миналата година производителите се оплакваха от недостатъчно валежи, но тази година за тях се очертава още по-сушава. Преди време за Агри.БГ неговият колега Илия Проданов описа накратко как сухото време в цялата страна изигра лоша шега на земеделците за поредна година.

„2019 г. в нашия регион беше белязана от много екстремни климатични условия. Първо, много сериозно есенно засушаване, след което през целия зимен период нямаше достатъчно валежи. Началото на пролетта също беше сухо, но през цялата жътва имаше много валежи. Като цяло мога да кажа, че добивите са по-ниски от миналата година”, бе равносметката за миналата година на Илия Проданов от Карнобатско.

Още по темата може да прочетете тук:

1. Водна криза застрашава и есенниците

2. Земеделското министерство: Засега не се предвижда de minimis за животновъди заради сушата

3. Опасности от заболяване на посевите, заради топлото време