Ниски средни температури, които са близки до биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимуващите култури ще бележат времето в началото на следващия седемдневен период – 8-14 март. Това прогнозират агрометеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Добра новина: Ще се санкционират само опожарени и с постоянен характер площи, а не цели парцели


Очакваните минимални температури, които ще паднат до минус 3 градуса и ще бъдат предпоставка за повреди при най-напредналите в развитието си овошки, намиращи се във фаза цъфтеж – бадем, кайсия и джанка.

Повишаване на температурите и активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури ще има през втората половина на периода, когато агрометеорологичните условия ще претърпят промяна.

При пшеницата ще преобладава фаза братене. На отделни места при есенните посеви в Южна България е регистрирано начало на фаза вретенене. 
Очакваните валежи в равнините ще увеличават почвените влагозапаси в дълбочина.

На полето ще може да се работи предимно през първата половина от периода, когато се очаква относително сухо време. 

През следващите 7 дни може да се провеждат предцъфтежни растителнозащитни пръскания при трайните насаждения, да се правят предсеитбени почвообработки на полетата, предвидени за пролетници, както и обследване на есенните посеви за полевка и на ларвите на обикновения житен бегач.