Трейдърите внимателно наблюдават климатичните условия, които влияят на формирането на бъдещата реколта и отбелязват, че валежите в Южна Америка спомагат за развитието на посевите соя и царевица, а топлата зима в ЕС, Украйна и Русия понижава вероятността от повреждане на зимните култури, макар отсъствието на сняг и дефицита на влага да създават определени рискове, пише GrainTrade.

Отново обрат: Температурите скачат над нормата

В САЩ през изминалата седмица паднаха обилни валежи и снеговалежи. В южните равнини на страната топлият въздух и валежите стимулират развитието на зимните култури.  

В Бразилия мощни валежи в основните щати-производители спомагат за развитието на посевите соя и царевица.

В щата Рио Гранде до Сул, където в последно време се настани сухо и горещо време, през изминалите няколко дни дойде прохлада и дъжд.

В Аржентина времето е топло с умерени валежи, което създава благоприятни условия за развитието на соята и царевицата.

В черноморската част на Украйна и на запад в Русия цари необичайно топло за този период от годината време. Експерти се безпокоят от отсъствието на снежна покривка, но засега прогнози за рязко захлаждане няма. Валежите са незначителни.

Отсъствието на януарски студове благоприятно влияе върху посевите от зимни зърнени култури, които не встъпват в състояние на дълбок сън и се развиват бавно. Хидрометеорологичният център на Украйна, отчитайки необичайно топлото време през декември и януари, прогнозира ранна и продължителна пролет, която ще позволи на растенията по-рано да излязат от състоянието на зимен покой. Това увеличава вероятността от получаване на добра реколта. На този етап културите не са застрашени от обичайните за ранната зима явления – например измръзване или гибел под леда.

В районите в Китай, където се отглежда зимна пшеница и рапица, през последните дни паднаха дъждове и сняг. Те попълниха запасите от почвена влага и увеличиха зимната покривка преди същинския студ през този сезон.

В Европа достатъчното количество валежи създава благоприятни за формирането на добра реколта условия. В южните и западно-централните региони, където се очаква дефицит на валежи, прогнозите за дъжд са оптимистични. Ще вали.

Мощните проливни дъждове в Южна Африка ще подобрят състоянието на посевите с царевица и захарна тръстика.

В Пакистан и в северозападната част на Индия времето е благоприятно за отглежданата в много региони зимна пшеница. Почти не са засегнати районите, където се отглежда зимна рапица.

Междувременно у нас времето продължава да бъде малко по-топло от обичайното. Добрата новина е, че средната температура за денонощие ще остане под биологичния минимум, който е необходим на есенниците да възобновят вегетацията си. Така посевите ще останат в покой, прогнозира Дукена Жолева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Поради липсата на съществени валежи през следващите дни, има опасения за нивото на влагозапасяването в почвата при зимните житни култури в 50 и 100 см слой. То остава необичайно ниско за сезона. На места в източните райони дори е под 60% от пределната полска влагоемност (ППВ).