След краткотрайното застудяване през следващите седем дни времето ще претърпи промяна. До средата на януари температурите ще бъдат над нормата, прогнозира Дукена Жолева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Страх от измръзване на пшеницата, ечемика и рапицата в Северозапада

Добрата новина е, че средната температура за денонощие ще остане под биологичния минимум, който е необходим на есенниците да възобновят вегетацията си. Така посевите ще останат в покой.

Агрометеоролог: „Прогнозираните положителни дневни температури ще позволяват зимни растителнозащитни пръскания при овошките.“

В края на изтеклия 7-дневен период на места в Западна България и Тракийската низина бяха регистрирани минимални минус 10–11°С. Тъй като липсваше сняг, тези стойности бяха опасни за късно засетите посеви, които зимуват във фаза поникване и начално листообразуване.

До средата на януари отново не се очакват съществени валежи, затова влагозапасяването в почвата при зимните житни култури в 50 и 100 см слой остава необичайно ниско за сезона. На места в източните райони то дори е под 60% от пределната полска влагоемност (ППВ). 

От друга страна обаче, очакваното относително сухо време ще бъде подходящо за дълбока оран и междуредови обработки в лозовите и овощните масиви. С тях се унищожава голяма част от зимуващите форми на вредители, като хоботници, молци, плодови оси, обясняват от НИМХ.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.