Ситуацията с липсата на влага в почвата става все по-критична за земеделските стопани у нас. Безводието е в различна степен за отделните земеделски райони, но като цяло общата ситуация е лоша. 

На места пшеницата започна да жълтее

Експертите прогнозират, че ако през февруари не падне задоволително количество дъжд, сушата ще покоси както развитието на есенниците, така и залагането на пролетниците.

Стоян Петришки е земеделец от Панагюрище, чието стопанство от 2200 дка в голямата си част попада в необлагодетелстван район. Той отглежда зърно, слънчоглед, зеленчуци и картофи. Сушата, която става все по-чест проблем през последните години, поразява най-силно пшеницата му.

“ 700 дка е пшеницата ми. Вече пожълтя. Още есента сушата беше лош фактор. Посевите не могат да се развиват добре. Засушаването вече е трайно - няма никаква влага. Слагахме тор, обаче той буквално се изпари. Посевите са във фаза братене, започват да се събуждат, което е проблем и ние с нищо не можем да противодействаме”, споделя зърнопроизводителят.

Опасности от заболяване на посевите, заради топлото време

Земеделецът се притеснява, че безводието и тази година ще съсипе продукцията му. През 2019 г. е заложил на слънчогледовата реколта, но отново сушата е била причина за ниския му добив

“Добивите започнаха прогресивно да намаляват. Миналата година слънчогледовата ми продукция беше с около 70% по-малко от предходни години. Очаквах около 300 кг добив, а финално излезе 120 кг/дка. Сега не зная какво ще стане с пшеницата. Всички се молим за дъжд. Няма с какво да противодействаме", опасява се Стоян Петришки.

Почвата в панагюрското землище е подходяща за отглеждане на картофи и зеленчуци, но Стоян не изключва възможността и те да бъдат засегнати от климатичните аномалии.

“Необлагодетелстваните райони са много зле. Полагаме качествени семена, запечатки, обработки, всичко правим както трябва, но когато има суша, продукцията е много слаба”, тъжно констатира земеделецът.

Пшеница: Рекордни цени за сезона в Черноморския регион

Въпреки предизвикателствата и честите проблеми обаче Стоян не се отказва от земеделието, което развива вече 10 години. Той продължава да търси нови решения, да експериментира и дори предава на децата си любовта към земята. През годините е имал случаи, в които добивът е бил толкова, колкото да покрие рентата. Шеговито казва, че ако не друго, ще отглежда сливи, понеже в района сливовицата е добра.

ВИЖТЕ ОЩЕ: