През следващия седемдневен период времето ще е динамично с необичайно високи за сезона температури, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Водна криза застрашава и есенниците

Заради наднормените температури есенните посеви в полските райони ще преминават от дълбок в относителен покой. 

На места в Дунавската равнина и в източните райони се прогнозират максимални температури до 14–15°С. 

Там средноденонощните температури ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. 

На тези наднормени температури ще реагират предимно изостаналите в развитието си посеви във фазите поникване и 1–2 лист. Значителна част от пшеницата прекрати есенната си вегетация във фаза трети лист и братене.

Очакваните валежи до края на януари ще бъдат без стопанско значение. Почвените влагозапаси при есенниците в полските райони остават необичайно ниски за сезона. 

В края на второто десетдневие на януари на места в източните райони – например Разград и Сливен, нивото на влагозапасите в 50 и 100 см слой бе  под 60% от пределна полска влагоемност (ППВ).

Като цяло условията ще позволяват провеждане на резитби в лозовите и овощните насаждения. 

При овощните култури успоредно с резитбите за просветляване и съкращаване се извършват и фитосанитарни. Така стопаните могат да  унищожат закържавелите, изсъхнали, нападнати от болести клони и леторасти.

От НИМХ припомнят, че при провеждане на фитосанитарни резитби отрезите трябва да са на разстояние 30–40 cм от мястото на повредата, а инструментите след всеки отрез да се дезинфекцират.