Днес, 29 януари, на много места от запад на изток ще превали дъжд, който ще бъде съпроводен от силен вятър. За съжаление обаче така чаканият дъжд няма да бъде със стопанско значение за културите на полето.

Бедствие на запад: Есенниците измръзнаха, пролетниците са под въпрос

“Дъждът, който пада в момента няма да бъде със стопанско значение, най-малкото защото имаме доста дълъг период в страната без валежи. Но все пак трябва да отчетем, че там, където падне, ще се отрази благоприятно на културите. Това мероприятие беше съпроводено от още валежи в началото на седмицата. Очакваме тези процеси да продължат. С това ще се натрупа влага в почвата, но няма как да стане с един валеж”, коментират от НИМХ за Агри.БГ.

Метеоролозите от НИМХ предупреждават за жълт код в почти цялата страна. Въпреки това обаче времето ще се задържи топло за сезона с максимални температури между 8° и 13°, става ясно от прогноза на Мартин Славчев.

© НИМХ

Агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов потвърди, че падналите валежи от началото на седмицата до момента няма да бъдат със стопанско значение за културите по полетата. А на земеделските производители им остава само едно - да продължават да се молят за дъжд.

Тежка ситуация с есенниците

“При нас в момента не вали. Пече слънце и е топло. Молим се обаче за дъжд. Ситуацията с културите на полето е малко по-добра от края на годината, защото имаше период, в който падна малко дъжд”, коментира за Агри.БГ Илия Проданов от Карнобат, който е зам. председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

В понеделник, 27 януари, дъжд падна в седем области, за които беше обявен и жълт код за опасни заледявания. Това бяха областите Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил, София и София-град.

В Добричко ситуацията остава критична.

“Ситуацията е притеснителна. Вчера, 28 януари, паднаха 2 литра дъжд, като за целия месец януари количествата са общо 6 литра. Температурите тук паднаха, но пшениците продължават да жълтеят много. Някои от моите колеги дори започнаха да торят, но според мен в момента няма какво да се направи. Трябва ни дъжд”, каза за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

© НИМХ

По думите й ситуацията от миналата година наподобява сегашната.

“Подобно стартира и изминалата година. Имахме суша, а след това през месеците февруари-март преживяхме замръзи. Сега отново се притесняваме, че ситуацията ще се повтори. Лятото на 2019 г. започна със суша и до ден днешен върви така. От началото на сеитбата до сега са паднали едва 100 литра дъжд”, добави Жекова.

Тя е категорична, че наличието на дъжд ще спаси културите.

“На практика пшениците са нахранени. Азотът го има. Въпросът е, че сушата спира усвояването от една страна. От друга - това, че не трупаме зимна влага за пролетниците е много притеснително. Предстоят много сериозни кампании, които са изключителен финансов ресурс и като няма зимна влага - не е много ясно какво правим оттук нататък. Както казва един наш колега - пожелаваме си по-малко разходи тази година. Но нека заключим и кажем оптимистично - дано да вали!”, заключи Жекова.

На Балканите времето също се вълнува. Тази нощ силни ветрове до 70-80 км/ч., придружени с грамотевична дейност, връхлетяха Западните Балкани. На места бурята в Дубрава, Хърватия, беше придружена от снежна суграшица. Силна буря връхлетя и Югозападна Унгария, съобщи Метео Балканс в социалните мрежи.

 

Прочетете още по темата:

1. Поглед назад: Влагата в Североизточна България е наполовина

2. Водна криза застрашава и есенниците

3. Тревожно: В пъти по-малко почвена влага