Времето през март е динамично с чести и бързи промени. Средните месечни температури са с 4, 5 градуса по-високи от тези през февруари.

Слънчевите часове се увеличават значително и понякога температурите достигат летни стойности. Най-високите измерени температури през март са от 30 до 35 градуса. Въпреки, идващата пролет, зимата трудно се „дава”, като снеговалежите не са рядко явление. Живакът в термометрите е достигал най-ниско до - 29 градуса в Горна Оряховица, - 28 в Ихтиман, - 27 във Видин. 

Понякога се получават сериозни поражения по агрокултурите, когато в началото на месеца е сравнително топло, а в края арктичен въздух достига страната ни. Провокирани от високите температури овошките започват да цъфтят. При последващо застудяване с отрицателни температури се нанасят сериозни щети на агробизнеса. 

Средните максимални температури през март се очаква да бъдат между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 3 градуса.

В първия пролетен месец нормалните месечни суми на валежите са между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - между 60 и 100 литра на квадратен метър. Обикновено валежните периоди са между 1 и 16, и от 27 до 31 март, а сухият период е между 17 и 26 март.

Пролетно равноденствие ще настъпи на 20 март в 5.06 часа.
На 30 март ще преминем към лятното часово време и ще преместим стрелките на часовника с един час напред. 

През март 2024 година средните температури у нас ще са близки или малко над установените норми, а количеството на валежите в южните райони ще бъдат над обичайните за периода, а в Северна България около нормите. 

Баба Марта ще започне с облаци и слаби превалявания от сняг. От 3 до 5 март ще се затопля с високи максимални температури. На 6 ще превалява отново дъжд и сняг. Като цяло валежите ще са слаби в равнинната част на страната до 3 - 4 л/кв.м.

През първите десет дни времето ще бъде динамично с чести валежи.

Месецът ще тръгне с дъждове, които от 1 до 3 март ще бъдат по-интензивни в югозападните райони. На 3 март следобед валежите ще спират и ще има слънчеви часове. 

За валежния период в планините над 2000 м новата снежна покривка ще бъде от 10 до 20 см.

На 4 март ще има краткотраен сух период, но от 5 до 7 март се очакват интензивни валежи от дъжд, а в планините от сняг. В северните райони ще паднат до 5 -10 л/кв.м, на юг до 20 - 30 л/кв.м.

В края на първата десетдневка, макар и краткотрайно, от 8 до 10 ще бъде сухо и студено за сезона. Ще има сутрешни отрицателни температури от -3 до 0 градуса, а дневните температури ще достигат от 7 до 13 градуса.  

Следващият период с по-интензивни валежи е от 17 до 20 март. В планините се очакват отново валежи от дъжд и сняг, в Източна България ще паднат до 20-30 л/кв.м.
Сухо и топло ще бъде от 21 до 23 март. От между 24 и 29 ще вали топъл пролетен дъжд.  
 
През целия месец слънчевата активност ще се задържи ниска. Земното магнитно поле ще бъде усилено в периодите от 26 до 27 март. Условия за геомагнитни бури във високите ширини има на 26 число от месеца. Магнитните бури на тези дати ще бъдат слаби и няма да оказват влияние на комуникациите.  

В народната метеорология има много прогнози за месец март:


Дъждовният март предвещава дъждовно лято.

Ако март е кишав, лятото ще е сухо.

Когато е сухо през март, посевите ще бъдат добри.

Когато гърми през март, ще има суша през годината.

Гръмотевица през март предвещава още пълни бъчви с вино и чупливи орехи.

Ако вали на 1 март, то и годината ще е дъждовна. Ако на този ден е сухо, то и лятото ще е сухо.