Симеон Тодоров е добре познато лице в пчеларските среди. Поговорихме си с него по време на 22-рото издание на форума “Интерфуд и дринк”. Тази година там имаше силно пчеларско присъствие по инициатива на Симеон и дъщеря му Теодора, които поставиха началото на Beerise - изложение за мед, пчелни продукти и техника за пчеларство.

Пчелари: Заливат ни с украински мед, маскиран като „европейски“ в Полша и Румъния

Встрани от тази инициатива, успяхме да обсъдим с опитния пчелар в какво състояние се намира секторът, как може да му се помогне и има ли лъч светлина в тунела.

Защо секторът “Пчеларство” трудно се обединява?

 

За това трябва да питате управляващите. Те приемат всеки горе. Трябва да се приеме Законът за браншовите организации, но нямат изгода да го направят, защото трябва да изпълняват някои поръчения.

Аз съм гонен неколкократно от Министерството на земеделието по простата причина, че им казвам истината, която не им харесва. Те се мъчат да дават колкото се може по-малко пари в сектора. А ние имаме нужда не толкова от пари, а от условия, при които да работим. Само че те и условия не могат да ни осигурят.

В цял свят пчеларите са пренебрегвани, само че те са в основата на цялото земеделие. Ако изчезнат пчелите, ще имаме само хляб и картофи на масата. А у нас пчеларите са на дъното. В цяла Европа приходите от опрашване са над 34 милиарда евро. За сметка на това европейците управляващи дават около 30 милиона евро за развитие на пчеларството. Това е толкова смешно.

Казвате, че в момента пчеларството в България е в страхотен колапс. Защо? 

 

В момента ние сме жертва на международни мошеници. В Гърция изгоря най-плодородната част - тази около Александрополис. Те започнаха да търсят да купят мед от България, а същото време Гърция е най-големият вносител на мед в България. Понеже гръцкият пчелар получава дотация на килограм мед, той отива в Украйна и купува мед. Така взема по едно евро на килограм дотация от Европа, тъй като е купил украински мед. Вкарва го в България, защото в Гърция не смее, за да не го хванат. Обявява го за гръцки и така получава още две евро субсидия. При три евро, или 6 лв./кг мед той е готов да го “хвърли” в България и да си замине. 

Нашите преработватели правят втори удар зад гърба ни. Имаме над 20 преработвателни фирми, всяка от които може да преработи целия мед на България и ще останат свободни мощности. В момента ние не можем да си продадем меда. Обявена е цена от 3,20 лв./кг, но никой не купува. Така ние убиваме български пчелар.

Какво е решението, за да не се стигне до там?

 

Решението е както направиха словенците. В Словения има една пчеларска организация и една лаборатория към нея. Миналия месец върнаха 260 тона мед на Китай, като казаха, че не отговаря на техните високи стандарти. Ето ви решението - България трябва да защити българския мед и всеки друг мед, който е с по-ниско качество, да не влиза у нас. 

Може ли да се случи наистина?

 

Едва ли, защото тези, които вкарват, са тези, които управляват. Ние, пчеларите, имаме една поговорка - там, където има печалбарство, никога няма да има пчеларство.

Ние помежду си нямаме дрязги, искаме едно и също - добър пазар. Само че отива едната организация в министерството и нищо не постига. Прави се нова и на нея не й обръщат внимание. Ние и 100 организации да направим, няма кой да ни чуе.

Приемаме всякакви стоки и всякакви вериги отвън, които ни диктуват условията. Как производителите ще оцелеят при такива условия!?