Вместо да пристига директно у нас, украинският мед се внася като полски и румънски. И двете държави допускат експорт без проблеми. Веднъж попаднал в Европейския съюз, медът вече може да се експортира като европейски, както и става на практика. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)


„Няма измъкване от тази ситуация. Сега масово ни заливат с внос на мед от Полша, те си имат сериозна собствена политика в земеделието, но с други акценти. Внасят го там и го препакетират с произход Полша, след което заминава за износ, включително в нашата страна“, споделя за Агри.БГ Илиян Стратиев, производител на биологичен мед от Силистра. 

Според него Румъния също има облекчен режим за внос на мед от Украйна. Северните ни съседи са на второ място в Европа по брой пчелни семейства, след Испания, с общо 2,3 милиона, като отчита производство на мед от почти 30 000 тона и годишно потребление от 1.2 кг/жител. Това сочат статистически данни, обявени от тяхното Министерство на земеделието и развитието на селските райони.

Засега не е засечен внос на биологичен мед, но това не е изключено“, казва още пчеларят. Доскоро той разчиташе на продажбите на мед, за да върже семейния бюджет, но както повечето свои колеги все по-често се замисля за допълнителна работа. 

Както по-рано Агри.БГ писа за първото полугодие на 2023 г. най-голям внос на мед у нас има от Гърция, сочат данни на Евростат. 

От Украйна, която постоянно се споменава като източник на засилен внос у нас, за първите 6 месеца на годината са влезли 440,4 тона мед. А за същия период вносът от Гърция се равнява на 493,9 тона. Вносът на мед от Украйна нараства от 2020 г. насам, като в първата година на войната достига 972,6 тона.