От всичко доказано със съответните анализи за подмора на пчелите в Област Плевен следва да бъдат наложени глоби по действащото законодателство. Това обяви земеделският министър Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос по време на редовния парламентарен контрол днес, 29 май .

БАБХ: Под 3% смъртност на пчелни семейства сочат пролетните прегледи

След сигналите за загинали между 15-20 хил. пчелни семейства, което е 200-400 млн. пчели в Плевенска област и сигналите от пчелари за употребата на нерегламентирани препарати за растителна защита от местните земеделци, министър Танева обобщи от парламентарната трибуна информацията и резултатите по случая.

"Бяха извършени две проверки по постъпили общо шест сигнала в ОД „Земеделие“ – Плевен, свързани с опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяния. Жалбата по един от сигналите е оттеглена на следващия ден от жалбоподателя. Жалбите засягат 14 собственици на пчелини с 1994 пчелни семейства, съобщи министърът.

От пет жалби, по които са взети проби - растителна и пчелна, имаме съвпадение на активните вещества само в една от тях. Всички глоби, които са по действащото законодателство, ще бъдат наложени", заяви Танева

"Извън това бе назначена от мен и втора проверка във връзка с излезлите резултати от първата проверка за установяване на общото здравословно състояние на пчелната популация в четирите общини: Гулянци, Никопол, Левски и Белене, откъдето бяха подадени сигнали за отровени такива."

Установен е подмор на пчелните семейства на жалбоподателите между 30% и 70%, каза министърът.

По данни на аграрното ведомство са проверени 13 пчелина с 951 пчелни семейства и 43 отводки. С цел установяване на вероятността смъртността да е причинена от заболяване, са взети 6 проби от пчелина разположен в съседство на засегнатите обекти.

Резултатите от лабораторните изследвания показват, че в пет от тях се установява наличие на заболяване по пчелите нозематоза, което се посочва като причина за смърта им.

Танева съобщи и официални данни от 2019 г. за извършените проверки и наложени глоби за употребата на нерегламентирани препарати за растителна защита.

Над 1000 земеделски стопани са санкционирани за нерегламентирана употреба на пестициди през 2019 г. Общата парична стойност на санкциите е 2 млн. лв.

Ресорният министър разясни и плащанията по лабораторните изследвания. Растителната проба се изследва за сметка на държавата, а пчелната - от жалбоподателя. По думите ѝ тази година е установено,че навсякъде са изпратени уведомления до всички населени места в землищата, на които са направени третирания, съгласно изискванията на Наредба 13. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отровени пчели: Засегнатите ще сигнализират на Брюксел

Пчелари за подмора: Не е пръскано за комари, а за хоботници

Българският мед влезе в големите търговски вериги