Мълчаливо бдение в памет на отровените пчели се проведе на 21 май в Плевен пред Съдебната палата в града и събра пчелари от цялата област. Това се случи, докато течеше заседание по едно от делата на местен пчелар срещу зърнопроизводител. По информация на Областния пчеларски съюз отровените тази пролет пчелни семейства в област Плевен са между 15 000 и 20 000. 

Пчелари за подмора: Не е пръскано за комари, а за хоботници

Данните бяха изнесени на пресконференция, състояла се преди бдението в клуба на БТА в Плевен. Участие в нея взеха доц. Юлиян Станчев, председател на Областен пчеларски съюз, Албена Симеонова, председател на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), Милчо Кнежански от Национален ветеринарен съюз – Плевенска колегия, както и засегнати пчелари от областта.

Темата на пресконференцията беше подморът на пчели в област Плевен. Участниците анализираха на какво се дължи това и изложиха какви мерки ще предприемат. Пред Агри.БГ доц. Юлиян Станчев тъжно заключи за ситуацията с ежегодното измиране на пчели с думите: „Коронавирусът ще си отиде, но пестицидите остават“.

Юлиян Станчев: "В Областния пчеларски съюз в Плевен се обадиха пчелари от 22 населени места в областта. Загубите на пчелни семейства се оценяват между 15  000 и 20 000. Има сигнали и за отровени други животни: гущери, змии, язовци. Според нас това е екологична катастрофа. Основната причина за отравянията е неспазване на Наредба 13 за предпазване на пчелите при пръскане и правенето му през целия ден. 

От всички пуснати съобщения няма такива, в които да пише, че се извършват пръскания с инсектициди, само хербициди и фунгициди. Други причини: пръскане на цъфтяща растителност, което е забранено, пръскане по време на вятър, използване на подсладители за привличане на неприятели, което привлича и пчелите.

Във всички землища на област Плевен, където се сее царевица, се получават отравяния на пчели.

Малцина колеги подават жалби, понеже потърпевшият трябва да плаща за пробите. Свързахме се с пчелари в Европейския съюз и се оказа, че там отравянето на пчели е чрезвичайно събитие. Препаратите, които натравят пчелите, са опасни не само за тях, но и за хората."

Доц. Станчев подчерта вредите, които глифозатът нанася върху човешкото здраве и това на пчелите, като рак, репродуктивни проблеми и унищожаване на генома. 

Юлиян Станчев: „Преди сеитба полетата се обработват с глифозат заради тревата. При сеитба на царевица се включва глифозат в сеялката. Когато се жъне пшеница, царевица и ечемик се използва препарат, който в повечето случаи е на основа на глифозат, наесен полетата пак се третират с него. Обсъжда се спирането му на европейско ниво, но ние искаме поне да се намали употребата му у нас. 

От миналата година в България беше приета процедура за кръстосано сътветствие. Съгласно тази процедура при неспазване на законоустановени изисквания от земеделски стопани, може да бъде отнета част от държавната субсидия."

Ние ще настояваме това да бъде изпълнено и у нас, тъй като е прието от Европейската комисия по земеделие.

На пресконференцията бяха показани мъртви царевични хоботници, а презентиращите повдигнаха въпроса какво ги е убило. Стана ясно, че са изпратени сигнали до Районната здравна инспекция и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Албена Симеонова заяви, че ще изпратят проби в Германия от намерените умрели хоботници в близост до обсъжданите земеделски площи, за да се установи от какъв препарат точно са унищожени. Тя представи дългогодишната битка на европейско ниво за забрана на неоникотиноидните пестициди, които вредят на пчелите, и подчерта:

„Това не означава, че земеделците не продължават да ги използват. Повече от 30 години водим борба за оцеляването на пчелите. “

Албена Симеонова: "Всяка година сме свидетели на един тотален подмор на пчелите, предизвикан от едри зърнопроизводители. Оплакват се и колеги от Бургас, Пловдив, Пазарджик, Търговище, не е само в Плевенско.

Целият проблем е, че някои зърнопроизводители не използват хербициди за унищожаване на плевелите, както те твърдят, а инсектициди, след като има загинали хоботници.

Ние ще внесем сигнал до Европейския парламент за това, какво се случва в България.

По думите на Христо Христов – пчелар от село Петокладенци, през последните 4-5 години пчелите в района масово измират. В района са загинали около 2000 пчелни семейства. 

"Тази година след приключване на сеитбата, за която бяхме информирани, когато отворихме кошерите, след един час започна масово измиране на пчелите", разказа пчеларят.

Димитър Николов от сeло Биволаре, член на Областния пчеларски съюз, сподели за дългите дела, които се водят от 4 години срещу фирмата, която пчеларите посочват като основен виновник. 

„Имаме подадени безброй жалби към Районна прокуратура в Плевен. Всичко е за сметка на пчеларя. Растителната проба беше в частна лаборатория и струваше 420 лв. Не знам защо националната лаборатория не е акредитирана. Пробите през 2018 г. и 2019 г. доказаха отравяне на пчелите със забранени вещества. Досега - никакви резултати", опаква се пчеларят.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Предложение: Нощни пръскания на култури само във фаза на цъфтеж

БАБХ: Пчелите в Плевенско са загинали от препарат срещу насекоми

Десислава Танева: Не можем да спираме субсидии за отравяне на пчели