Предварително заложеният срок за провеждане на пролетните прегледи на пчелните семейства е до 15 май всяка година. Тази година обаче срокът беше удължен до края на месец май. Какво наложи тази промяна, попитахме експертите на БАБХ.

БАБХ: Пчелите в Плевенско са загинали от препарат срещу насекоми

„През 2020 г. въпреки топлото й начало, по време на старта на прегледите настъпи рязко застудяване, което ги възпрепятства. Освен това във връзка с епидемията от COVID-19 и взетите мерки, пътуването бе забавено. Препоръчително бе и избягване на контакти с възрастни хора. 

Това, заедно с факта, че същите регистрирани ветеринарни лекари са ангажирани и с ваксинацията на преживните животни, наложи удължаване на периода за извършване на пролетните прегледи до края на месец май“, обясни д-р Георги Чобанов за Агри.БГ.

Съгласно получените в Централно управление на БАБХ данни до момента са прегледани над 620 000 пчелни семейства в над 22 000 пчелина, което е повече от 70% от обявените пчелни семейства. Докладвана е смъртност поради заболявания на 24 семейства, а по други причини (зимна смъртност, глад, вредители, селскостопански и диви животни и др.) – 17 298, което е под 3%.

По отношение на множеството сигнали на пчелари за масов мор на пчели, равносметката на БАБХ към 22 май е следната.

„От началото на годината в Областни дирекции „Земеделие“ (ОДЗ) и  Областни дирекции по безопасност на храните са постъпили общо 29 сигнала, свързани с опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне. Постъпилите сигнали са от районите на Бургас, Добрич, Плевен, Русе, Сливен, Разград, Варна и Хасково, като 10 от тях са оттеглени.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Случаят с изтровените пчели отива в прокуратурата

БАБХ: Спешни проверки за пръскане с химикали, които убиват пчелите

Отровени пчели: Засегнатите ще сигнализират на Брюксел