За 2020 г. Община Белене все още не е извършвала третиране на биотопи и площи срещу комари в нито едно населено място от общината. Това е официалният отговор на местните власти на запитване от Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен.

БАБХ: Пчелите в Плевенско са загинали от препарат срещу насекоми

Според лабораторните изследвания, които Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) оповести по случая с подмора на пчелите в плевенското село Петокладенци, загиването им не е свързано с пръскане на земеделски култури, а с третиране срещу насекоми като комари и мухи.

"Но в село Петокладенци не е имало пръскания за комари, тогава какво отрови пчелите?", се питат местните пчелари.

Юлиян Станчев: "Изпратих искане до кмета за информация какви пръскания са извършвани в общината. Разговарях с много колеги пчелари от Белене и другите общини в района. Казват, че комарите дори още не са излезли. Пръсканията за комари са в населените места, наземно и само вечер, няма как това да е причината. А разбрахме, че дори още не са проведени мероприятията по пръскане за комари от Общината.

БАБХ казват, че изследванията показват наличие на инсектицид. В нито едно от съобщенията за пръскания в областта не се съдържа информация за употребата на инсектицид, само хербициди и фунгициди. Ние не сме съгласни с твърдението, че това е препарат за комари. 

Имаме данни обаче за наличието на мъртви царевични хоботници в земеделските площи около село Петокладенци.

Поискахме от БАБХ да изпратят комисия за взимане на проби от загиналите хоботници, за да се установи от какъв препарат са унищожени. Отговорът беше проверка на стопанството на пчеларя, който е подал сигнала."

Станчев предостави снмика, качена във фейсбук профила на местен пчелар, на която се виждат мъртви царевични хоботници. Прилагаме цитирания пост.

Юлиян Станчев: „При всяко взимане на проби би следвало да се направят три пробни теста. Когато има съмнение, се прави втора проба. А в случая би трябвало да има съмнение, защото това е крайно несериозно твърдение, че подморът на пчелите е причинен от препарат за комари. Защо БАБХ не направят такава контрола, те са специалисти?! Ние имаме лабораторни резултати, които показват употребата на неоникотиноид."

Мор на пчели в Плевенско – за четвърта година подред

Протоколът от анализа, който плевенските пчелари изпратиха до редакцията ни, наистина показва наличието на забранен неоникотиноид. Може да видите документа тук.

Стопаните на пчели организират мълчаливо бдение утре, 21 май, пред районния съд в Плевен, когато ще се проведе последното заседание по известно в общността дело на пчелар срещу фирмата, която пчеларите от години твърдят, че мори пчелите в региона.

Юлиян Станчев: "Пчеларите от години плащат пари за дела срещу отровителя и нищо не се случва, вместо държавата да осъди виновника. Министър Танева заяви, че на земеделски стопани не могат да се отнемат субсидии заради отровени пчели. Това не е вярно. Ясно е написано в кръстосаното съответствие при какви нарушения в прилагането на растителна защита какви санкции се налагат. Процедурата е разписана от експерти, от БАБХ, тя е наложена от Европейския съюз, но у нас просто не я прилагат."

За утре е насрочена и пресконференция на Плевенския пчеларски съюз съвместно с Българска асоциация "Биопродукти" и други браншови организации, свързана с отравянията на пчелни семейства в Плевенска област.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Случаят с изтровените пчели отива в прокуратурата

БАБХ: Спешни проверки за пръскане с химикали, които убиват пчелите

Честит Международен ден на пчелата!