Хидропониката отдавна е познат метод за отглеждане на зеленчуци и плодове у нас. Учените обаче продължават да развиват технологията на производство на закрито във воден разтвор. Както знаем, при нея вместо слънце се използват специални лампи. Хидропониката има потенциал, но достатъчен ли е той, за да вземе превес над традиционното земеделие, това се пита полското издание polskieradio.pl.

Агроиновации: Как се прави печеливша хидропоника у нас

Хидропонното земеделие, или така наречените контейнерни култури, е сред новите идеи на учените за намаляване на въздействието върху почвата и осигуряване на качествена храна за човечеството.

Използването на хидропоника дава възможности за развитие на определени групи земеделци. Имам предвид любители или хора, които биха искали да отглеждат собствени зеленчуци, но нямат място за тях или живеят в неплодородни почви, казва професор Томаш Залески от Земеделския университет в Краков.

Контейнерното отглеждане обаче не може да бъде алтернатива на традиционните методи. Струва си да се спомене, че новият метод на отглеждане изисква достъп до електричество и вода, допълва ученият.

Има зеленчуци и плодове, които не са подходящи за отглеждане в контейнери. Трябва да се поясни бизнес аспектът им. Когато разглеждате селското стопанство по този начин, трябва да изчислите печалбите си.

Хидропониката на полския пазар е преди всичко визия за осигуряване на хранителни продукти за големите градове. Добър пример са нискорастящите култури като маруля, кълнове и подправки. Отглеждането им близо до града ще донесе печалба както за потребителите, така и за животновъдите, обяснява професорът от Краков.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермерите имат нужда от различен тип роботи

Агроиновации: Биоагенти влизат в битка с неприятели по оранжерийните култури

Български експеримент: Производство на зеленчуци върху метеоритен прах